Roxana Din
23 vizualizări 20 nov 2019

Ministerul Sănătăţii au precizează, miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă, că inspectorii Inspecţiei Sanitare de Stat, din cadrul DSP Timiş, au prelevat probe pentru a stabili gradul de poluare şi radioactivitate al aerului din blocurile unde s-a efectuat deratizarea.

„Ministerul Sănătăţii a dispus prin echipa de control trimisă la Timişoara şi conform dispoziţiilor HG. nr. 557/2016, ca DSP Timiş să intre în imobilele afectate de folosirea acelui insecticid, identificat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, ca fiind Delicia-Gastoxin (substanţă ce conţine fosfură de aluminiu, în concentraţie de 57%) şi să determine gradul de poluare şi radioactivitate al aerului din încăperi”, se arată în comunicat.

În funcţie de aceste rezultate, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va decide dacă locatarii afectaţi pot reveni în casele lor.

„La acest moment, se prelevează probe de către inspectorii Inspecţiei Sanitare de Stat, din cadrul DSP Timiş, care vor ajunge într-un laborator de toxicologie, pentru a se determina dacă mai există în aer fosfina, substanţă letală care a provocat decesul celor 3 persoane şi intoxicarea altor 88. Rezultatele vor fi comunicate Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care va dispune, în funcţie de rezultatele de la laborator, întoarcerea locatarilor în imobile”, se menţionează în comunicatul de presă.

Potrivit aceleiaşi surse, echipa de control a Ministerului Sănătăţii a verificat şi a constatat că produsul Delicia-Gastoxin este certificat de către Comisia Naţională pentru Produse Biocide, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 528/2012 al Parlamentului European şi Consiliului UE, pentru utilizare ca insecticid, folosit strict în interiorul silozurilor goale, a celulelor de depozitare goale, stive, camere de depozitare goale, alte clădiri etanşe la gaze(închise/sigilate, libere) şi este interzisă folosirea lor în spaţii de locuit.

Patronul firmei care a făcut deratizările în cele două blocuri de locuinţe evacuate în Timişoara a fost arestat pentru 30 de zile. Trei persoane au murit, doi copii şi mama unuia dintre ei în urma deratizării.

 

Citește și: