2133 vizualizări 2 feb 2014

Astronomii Observatorului din Bârlad au văzut o supernovă aflată la 12 ani lumină, acest lucru fiind o premieră în România. Potrivit unui comunicat al observatorului, evenimentul a avut loc pe 30 ianuarie 2014.

„În seara de 30 ianuarie 2014, cu ajutorul telescopului principal al Observatorului Astronomic al Muzeului "Vasile Pârvan" din Bârlad, muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară a reuşit să captureze mai multe imagini cu galaxia M 82, unde se află şi supernova recent descoperită, 2014J”, precizează astronomii.

Supernova  a fost descoperită acum trei săptămâni de cercetătorii britanici şi după 9 zile a devenit vizibilă şi din România. Supernova a rezultat în urma exploziei unei stele din constelaţia Ursa Mare, acum 12 milioane de ani.

Potrivit astronomilor, galaxia M82 se află la aproximativ 12 milioane de ani lumină distanţă, pe teritoriul constelaţiei Ursa Mare.

Astronomii spun că o supernovă reprezintă o etapă finală din evoluţia unei stele gigantice sau supergigantice - stele mult mai mari decât Soarele.

Supernova este un fenomen violent, o explozie de proporţii greu de imaginat. Steaua în cauză îşi aruncă în spaţiul cosmic materialul din care a fost formată. Supernovele sunt extrem de luminoase şi de multe ori emit mai multă lumină decât toate stelele dintr-o galaxie.

Citește și: