Mădălina CHIŢU
1284 vizualizări 15 ian 2015

Un bărbat de 44 de ani din Suceava care avea nevoie de un transplant de inimă a primit şansa la o nouă viaţă: o echipă multidisciplinară de medici la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, printre care s-a numărat un doctor din Zagreb - Croaţia şi un altul din Germania, i-au implantat o pompă care va prelua funcţiile inimii. Dr. Horaţiu Suciu, cel care a condus echipa de medici, a declarat la scurt timp după ce a ieşit din sala de operaţii că intervenţia a fost una de succes.

Pacientul era pe lista de aşteptare pentru a primi o nouă inimă de mai bine de un an şi jumătate. Din păcate, starea lui de sănătate s-a înrăutăţit în ultima perioadă, fiindu-i depistate probleme la plămâni, iar din acest motiv acesta nu mai putea fi supus unui transplant de cord.

Pentru a-i salva viaţa, medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş au decis să îi facă un transplant de ”inimă artificială”. Concret, această intervenţie a presupus implantarea unei pompe în inima pacientului bolnav, dispozitiv ce va prelua funcţiile organului şi care reglează debitul cardiac.

O astfel de operaţie este o premieră în România. Intervenţia a început la ora 9.30 şi a fost una de succes.

”O astfel de intervenţie este indicată pacienţilor care suferă de insuficienţă cardiacă şi care sunt pe lista de aşteptare a unui cord. Procedura reprezintă o soluţie complementară la transplantul de cord. Intervenţia reprezintă un pas mare din punct de vedere profesional şi ştiinţific”, a declarat dr. Suciu la finalul operaţiei.

La sfârşitul anului trecut, dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, anunţa introducerea acestui procedeu în România.

"Există încă procedee pe care nu le-am făcut, sunt procedee care asigură un suport mecanic al circulaţiei şi care asigură aşa-numitele «bridge to transplantation», pentru pacienţii care, iată, aşteaptă pe liste un an-doi şi nu primesc un cord. Suntem în curs de a implementa aceste proceduri noi în clinica noastră, care constau practic în introducerea unui dispozitiv intrapericardic, care să asigure această funcţie a inimii. Popular se spune «inimă artificială», este un dispozitiv de asistare mecanică a circulaţiei, pentru că inima proprie rămâne pe loc. Şi suntem în curs, suntem foarte aproape de a face acest lucru", spus dr. Suciu anul trecut în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a precizat că un astfel de procedeu nu se realizează în acest moment niciunde în România şi constituie o prioritate a institutului din Târgu Mureş, dat fiind că ţara noastră este singura din zonă în care nu se face. Procedeul se realizează de mai mult timp în Europa Centrală, în timp ce în zona Europei de Est au fost începute programe similare din 2007-2008 - în Croaţia în 2007, în Ungaria în 2012, în Serbia în 2013.

Procedura nu este inclusă pe lista celor decontate de Casa naţională de Asigurări de Sănătate, dar medicii speră ca autorităţile să o introducă pe lista celor procedurilor gratuite.

Citește și: