Raluca ION
6366 vizualizări 7 sep 2015

„Mă uit şi eu uluit la televizor. Mă uit şi mă minunez. În rest vreau să vă spun doar un singur lucru. Nu vă aşteptaţi de la mine să mă adaug la corul de şacali şi hiene care vorbesc de rău despre Oprescu. Nu o să spun nimic de rău despre Oprescu”, a spus premierul Victor Ponta în faţa sediului PSD.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pentru o mită de 25.000 de euro, mandatul de arestare pentru 30 de zile fiind emis, duminică noapte, de magistraţii Tribunalului Bucureşti. Edilul a contestat măsura de arestare preventivă. Procurorii DNA l-au reţinut sâmbătă noapte pe primar, pentru luare de mită. Acesta ar fi primit 25.000 de euro de la patru denunţători, la reşedinţa sa din Ciolpani. Când l-au oprit în trafic, oamenii legii au găsit asupra sa o parte din banii marcaţi, în timp ce cealaltă a fost găsită acasă. În timpul zilei de duminică, procurorii DNA au făcut percheziţii la domiciliul edilului, la sediul Primăriei Capitalei şi la sediile unor instituţii subordonate, reţinând mai multe persoane. Printre acestea, se află şoferul lui Sorin Oprescu, dar şi directoarea Palatului Mogoşoaia şi adjunctul acesteia.

Sorin Oprescu a fost reţinut sâmbătă noapte la ora 00.33, când ar fi primit o tranşă de  25.000 de euro dintr-un total de 60.000 ceruţi de la patru denunţători, prin intermediul unui subordonat care ar fi intermediat mita. În timpul zilei de duminică, procurorii DNA au dat publicităţii o serie de informaţii despre cum ar fi primit, de-a lungul timpului, primarul Capitalei diferite sume de bani. Astfel,  Potrivit unui martor care apare în referatul DNA, primarul general primea banii în pungă de cadou, sub o pernă ornamentală de pe o canapea, şi îşi lua măsuri de precauţie atunci când primea sume de bani drept mită, folosind inclusiv un aparat pentru bruierea telefoanelor mobile. Totodată, unul dintre denunţătorii din dosarul lui Sorin Oprescu susţine că i-a dat mită acestuia un milion de euro, în perioada 2013- 2015.

Unul dintre avocaţii lui Oprescu a negat în faţa jurnaliştilor că edilul ar fi primit mită. "(Sorin Oprescu n.n.) nu a pretins în mod direct, nici indirect, şi nici nu a primit sume de bani pentru contractele care s-au derulat în cadrul Primăriei Capitalei (...) Totul se bazează pe aprecieri şi supoziţii ale altor doi denunţători", a a spus acesta.

 În acest dosar au mai fost reţinuţi directorul economic din primărie, Mircea Constantinescu, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, directoarea Centrului Cultural "Palatele Brâncoveneşti", Ruxandra Petroi Avasiloae, şi adjunctul acesteia, Florin Şupeală.

Citește și: