Mihai Draghici - Mediafax
3867 vizualizări 27 oct 2015

"Serbia nu va închide frontierele pentru imigranţi. Vom face tot posibilul pentru ajutarea imigranţilor ajunşi la graniţele Serbiei", a declarat Aleksandr Vucici într-un interviu acordat ziarului Handelsblatt.

"Indiferent dacă autorităţile din Croaţia vor construi un gard la frontiera cu Serbia - aşa cum a procedat Ungaria - Guvernul Serbiei nu va construi bariere la graniţele ţării, nici măcar la cele cu Bulgaria şi Macedonia", a subliniat Vucici.

"Serbia, Bulgaria şi România trebuie să acţioneze în mod coordonat, în solidaritate cu Europa şi trebuie să ceară solidaritate din partea altor ţări europene pentru a putea gestiona cât mai bine criza refugiaţilor", a subliniat liderul de la Belgrad.

Premierul Serbiei s-a întâlnit zilele trecute cu omologii săi din România şi Bulgaria, Victor Ponta şi Boiko Borisov. După întrevedere, Boiko Borisov declara că, în cazul în care Germania şi Austria îşi vor închide frontierele pentru imigranţii extracomunitari, Bulgaria, România şi Serbia sunt pregătite să procedeze la fel.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că România trebuie să-şi coordoneze politicile în materie de migraţie cu Bulgaria şi Serbia, astfel încât statul român să nu rămână să plătească "oalele sparte" ori să asume alte responsabilităţi decât cele care sunt pe plan european. "România este obligată şi bine este pentru noi să ne coordonăm politicile cu vecinii şi prietenii noştri Bulgaria şi Serbia, în aşa fel încât să nu rămânem noi cumva cei care să plătim oalele sparte sau să ne asumăm responsabilităţi, altele decât cele care sunt pe plan european. Asta vom face în continuare, vom colabora cu vecinii noştri, avem politici comune, suntem solidari cu Europa, dar nu vrem să rămânem singuri şi ăsta e un lucru extrem de important", a declarat premierul Victor Ponta în şedinţa de Guvern.

Totodată, premierul României le-a cerut miniştrilor care au atribuţii pentru integrarea refugiaţilor să facă modificări legislative pentru ca România să fie pregătită să-i primească şi să-i ajute. "Vreau să le cer tuturor miniştrilor care au atribuţii în ceea ce priveşte deciziile pe care le-am luat ieri (luni - n.r.) în Coaliţia pentru integrarea refugiaţilor şi, aici, de la primul pas, care înseamnă poliţie de frontieră, după aceea autorităţi locale, Ministerul Muncii, acces pe piaţa muncii, sănătatea, să avem grijă de copii, de cei care eventual vor veni, să schimbăm legile care ne împiedică să le dăm acces la educaţie, asta să facă România ca să fie pregătită în cazul în care va trebui să avem un număr de refugiaţi", a arătat Ponta.

Citește și: