Adrian Ilie
4008 vizualizări 18 sep 2017

Primul-ministru a vizat, indirect, la acuzele aduse de către primarul Timişoarei privind lipsa unui sistem de alertare a populaţiei prin SMS în caz de calamitate.

”Nu vrei să te ocupi de curtea ta şi să vorbim despre vinovăţii după ce terminăm ce avem de făcut? Nouă ne arde casa şi lui nu-i place culoarea de la maşina de pompieri. Dacă tot nu are ocupaţie, să explice de ce a căzut chestia aia care e proaspăt făcută, cu autorizaţie de la primărie”, a comentat Mihai Tudose referindu-se la panoul care s-a prăbuşit la furtună ucigând un tânăr de 24 de ani.

Tudose l-a invitat pe primarul Timişoarei să se preocupe mai mult de situaţia din oraş decât să critice autorităţile centrale. ”El avea altă preocupare în loc să se ocupe de ce-i acum în oraş. Eu sunt acum în Timişoara şi vedem că-i dezastru”, a mai spus primul-ministru.

Primarul Timişoarei a afirmat, luni, la finalul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la care a participat şi premierul Mihai Tudose, că sistemele de alarmare în caz de dezastru nu au niciun efect în cazul unei situaţii ca cea de duminică.

“Este o problemă generală în România. La astfel de evenimente degeaba tragi sirena, doar derutezi lumea. Este un mijloc primitiv care a funcţionat când nu existau altfel de sisteme. Ar trebui ca cetăţenii să primească pe SMS, cu o alertă care să le spună clar că nu este o alertă de la un prieten, ci este unul special, un mesaj în care să se spune că urmează să se întâmple, unde, când şi ce trebuie să se facă. Am primit la ora 15.07 o avertizare de cod galben, se vorbea despre vânt la viteze de 55-60 kilometri pe oră, pe alocuri cu intensificări la 70 de kilometri pe oră. După vreo 20 de minute s-a comunicat, dar mie nu mi-a mai intrat, dar ştiu că s-a comunicat că e cod portocaliu, însă nu există acel sistem de a a transmite alerta la cetăţean”, a declarat Nicolae Robu.

Citește și: