Ilinca Nazarie
75 vizualizări 14 oct 2019

Sfânta Liturghie de Sfânta Parascheva oficiată în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi s-a încheiat, la ea asistând peste 20.000 de credincioşi.

Au fost premiaţi 17 preoţi care au contribuit la construirea unor biserici în comunism. Momentul premierii este deja o tradiţie de Sfânta Parascheva, când biserica mulţumeşte celor care au contat în dezvoltarea bisericii.

„Anul acesta sunt 30 de ani de când s-a încheiat perioada comunistă, iar părintele Teofan a vrut să aducă în atenţie faptul că în acea perioadă în care foarte multe biserici s-au dărâmat au fost şi foarte multe care s-au construit. Construirea acestor biserici a însemnat mult curaj din partea preoţilor din acel timp şi în foarte multe cazuri a însemnat şi jertfe mici, au trecut chiar prin privare de libertate şi prin marginalizări sociale. Mulţi dintre ei nu mai sunt în viaţă, dar dintre cei care mai sunt anul acesta a fost un grup de 17 preoţi premiaţi”, a spus preotul paroh Radu Brânză.

La rândul său, Înaltpreasfinţitul Teofan a spus: „Am socotit de bine, la apropierea acestui soroc, să ne aducem aminte de câteva clipe luminoase care au răzbătut ca o stea strălucitoare prin întunericul acelor vremi. Şi anume, câţiva din preoţii care mai sunt în viaţă, care au zidit biserici înainte de 1990. S-a amintit mult despre bisericile dărâmate”.

Preoţii au primit distincţia „Crucea Moldavă”, biblii şi diplome.

Lângă Catedrală zeci de mii de persoane aşteaptă încă să se închine la raclă, în timpul Sfintei Liturghii pelerinajul nefiind oprit.

La această oră a început aşa numita „masă pelerinilor”, la care oamenii primesc sarmale. Anul acesta au fost pregătite 60.000 de sarmale pentru numărul record de participanţi din acest an.

Citește și: