Diana MARCU
Mihai SCHIAU
7077 vizualizări 2 apr 2012

Un reportaj despre un medic român, Cătălin Cîrstoveanu, publicat de Associated Press, a fost preluat în ultimele ore de publicaţii precum The Independent, Salon.com sau Atlanta Journal.

Jurnaliştii de la The Independent scriu despre cum doctorul „cruciat” se luptă să salveze viaţa fiecărui copil care ajunge în secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi pe care acesta o conduce la Spitalul Marie Curie din Bucureşti. Mulţi dintre bebeluşii aflaţi aici suferă de malformaţii cardiace grave, care pot fi operate în primele ore de la naştere.

Ca să-i supravieţuiască copiii, Cîrstoveanu pleacă cu ei, intubaţi şi cu perfuzii, pe curse low-cost, spre clinici din Europa de Vest, pentru a fi operaţi şi a putea să trăiască.

Asta a făcut şi săptămâna trecută medicul român, scrie AP, pentru Cătălin, un copil de doar 13 zile, care a fost transportat în Italia pentru o operaţie. Intervenţia lui a fost un succes, însă două zile mai târziu, un alt bebeluş, de trei săptămâni, pe care doctorul Cîrstoveanu l-a dus la clinica din Italia, avea să moară înainte de operaţie.

Associated Press scrie că doctorul se luptă de unul singur împotriva unei „culturi a corupţiei în România, unde medicii cer şpagă că să salveze copiii, iar aşternuturile de  spital se schimbă doar dacă asistentele primesc bani”.

Cum merge bursa şpăgii în spitalele din România

„Corupţia este unul dintre motivele pentru care rata mortalităţii infantile în România este dublă faţă de media UE, unul dintre o sută de copii murind înainte să împlinească un an”, mai scrie AP. “Să fim sinceri, corupţia este atât de adânc înrădăcinată în sistem, încât este foarte dificil să o eliminăm”, avea să recunoască şi ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli.

Foto: AP

Bursa şpăgii e subiect obişnuit de discuţie în spital printre pacienţii unei ţări care e membră a UE”, scrie Associated Press. Chirurgii pot obţine sute de euro şi chiar mai mult pentru o operaţie, în timp ce anesteziştii câştigă aproximativ o treime din sume, în funcţie de cât îşi poate permite un pacient. Asistentele iau echivalentul a câţiva euro de fiecare dată când le dau bolnavilor medicamente. Cultura mitei, sau "plata informală", aşa cum mai este cunoscută, este acceptată tacit, notează sursa, citând raportul Băncii Mondiale, potrivit căruia în România, în 2005, se dădeau şpăgi de 750.000 de euro pe zi.

Un doctor - un Dumnezeu

Într-un sistem măcinat de corupţie însă, Cătălin Cîrstoveanu “este mai mult decât un erou – este un Dumnezeu pentru noi şi copii”, scriu jurnaliştii străini, citându-l pe Gheorghe Melişoiu, 28 de ani, tatăl băieţelului de 13 zile tratat în Italia. "Dacă ar exista mai mulţi ca el, multe vieţi ar fi salvate", spune bărbatul, care taie lemne într-un sat din Argeş, despre medicul care zboară săptămânal cu bebeluşii, pe curse low-cost, încercând să le salveze viaţa, la clinici din Austria, Germania şi Italia.

Dr. Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei de terapie intensivă nou-născuţi, este unul dintre iniţiatorii proiectului de înfiinţare a departamentului cardiochirurgie pediatrică de la Marie Curie

Cu toate acestea, scriu jurnaliştii, copiii ar putea fi operaţi la Bucureşti, la spitalul "Marie Curie", unde există de mai bine de un an un departament de cardiochirurgie pediatrică ce stă cu lacăt pe uşă: “Dacă ar fi fost făcută în România, în secţia de cardio chirurgie de la Marie Curie, operaţia lui Cătălin, bebeluşul operat în Italia, ar fi costat 2.000 – 3.000 de euro, fără şpagă”, scrie Associated Press.

“Dar statul român plăteşte de 10 ori mai mult pentru această intervenţie în Italia, unde costă între 20.000 şi 30.000 de euro”, notează sursa. Deşi centrul a fost înfiinţat cu bani de la sponsori şi cu bani de la stat, Ministerul Sănătăţii nu pare a fi interesat de ziua în care unitatea va începe să funcţioneze.

Motivele reale pentru care secţia de caridochirurgie de la Marie Curie e închisă

"Dar soarta tragică a copiilor români nu e un subiect nou", scriu jurnaliştii de la The Independent. Publicaţia notează că, la un sfert de secol după ce toată lumea a aflat despre „orfelinatele lui Ceauşescu”, iese la iveală o nouă poveste cutremurătoare despre copiii din România. „De această dată, ei sunt victimele corupţiei endemice”, notează The Independent, iar deficienţele unei ţări sunt din nou văzute prin ochii celor prinşi într-o reţea coruptă.

„Oficial, secţia de cardiochirurgie de la Marie Curie nu s-a deschis pentru că nu s-au ocupat posturile, dar motivul real e altul”, scrie AP. Potrivit agenţiei de presă, “doctorul Cîrstoveanu a interzis personalului să primească mită. Din acest motiv, doctorul lucrează de unul singur şi pierde zile întregi pe drumurile cu avionul, către clinicile din Occident".

Secţia de cardiochirurgie pediatrică reprezintă o investiţie de 3,5 milioane de euro. Potrivit dr. Cîrstoveanu, în România, 1.000 de copii se nasc anual cu malformaţii cardiace

Medicul însă, explică pentru gândul, că e vorba de mai multe aspecte, care ţin de birocraţie, pe de-o parte, de calitate umană şi profesională a celor care vor lucra în cadrul secţiei, pe de alta, dar şi de bani. „Ne-am propus să fie un centru de calitate: să aducem oameni care au  profil moral şi profesional deosebit, să operăm toţi copiii, în ordinea urgenţelor şi nu a intereselor, să  rezolvăm toate problemele, iar cele care nu pot fi rezolvate aici să le trimitem fără discriminare în altă parte şi să se lucreze fără alte plăţi. Discuţiile noastre au fost cum poate fi folosită legea să-i putem ajuta pe cei care vin din alte ţări şi pe cei care se vor dedica muncii aici de dimineaţa până seara”.

Specialistul vorbeşte despre hibele sistemului, precum imposibilitatea de a oferi bonusuri asistentelor, infirmierelor şi medicilor rezidenţi care lucrează în secţia lui – “prin intermediul fundaţiilor şi asociaţiilor”, dar şi despre salariile mici pe care medicii le primesc la angajare. Doritori să lucreze la Marie Curie sunt mulţi, parte dintre ei specialişti de renume în străinătate. Ca să vină în ţară trec prin furcile caudine ale reexaminărilor şi se angajează  pe un salariu echivalent cu 400 de euro.

Ministrul Sănătăţii vorbeşte despre "salarii decente"

“Cum să vină medici anestezişti când în afara ţării au un salariu de 10 ori mai mare decât în ţară? Cum să facă gărzi, când în spitalul nostru o gardă înseamnă 30 de euro şi în spitale private este între 200 şi 400 de euro, iar  în Anglia, de exemplu, o gardă este 1000 de euro? Practic, aici diferenţa nu e de 10 ori mai mică, ci şi de 30 de ori, cum e în cazul gărzilor”, se întreabă doctorul Cîrstoveanu.

Deziluzionaţi, medicii români au plecat din România, care alocă doar 4% din PIB pentru sănătate. Anul trecut, 2.800 de medici – descurajaţi de sistemul de sănătate învechit  şi corrupt şi de salariile mici au plecat să lucreze în Europa de Vest, scrie AP, citând datele Colegiului Medicilor din România. “Acum culegem rezultatele”, spune Cârstoveanu pentru gândul.  “Cei mai mulţi au spus Nu acestei umilinţe – de a vedea cum aleargă pacientul după ei ca să le dea un million în buzunar. Au plecat şi continuă să plece. Îi înţeleg, îi apreciez pentru tăria lor morală şi că sunt gata să sacrifice aproape tot ce era sentimental în viaţa lor. Acum culegem rezultatele. Iar noi suntem printre cei care suferim acum în centrul nostru”.

"Ideal, dacă ar avea salarii decente, nimeni nu ar fi tentat să accepte plăţi informale", declară şeful Sănătăţii, citat de agenţia de presă. "Şi populaţia ar fi educată astfel încât oamenii să creadă că aceasta nu este singura modalitate de a obţine asistenţă medicală corespunzătoare", a mai spus Ritli.

Chiar şi în acest context sumbru, scrie AP,  “există semne că medicii se mobilizează pentru a face lucrurile mai bine. Anca Mandache, chirurg cardiolog, a lăsat cariera din Franţa pentru a-şi oferi serviciile secţiei de chirurgie cardiacă de la Marie Curie, acceptând o zecime din salariul anterior. Iar interes pentru a lucra în această clinică există şi din partea altora”, conchide AP.

 


 

Citește și: