101 vizualizări 24 iul 2019

„Avem în Austria cerere pentru 46 de secţii de votare. Sunt state să ştiţi în acest moment care nu mai creează posibilitatea statului român de a înfiinţa secţii de votare şi se opune cu vehemenţă de a înfiinţa secţii de votare în afara misiunilor diplomatice cât avem state care spun că nici măcar în cadrul şi în interiorul misiunilor diplomatice să nu mai fi înfiinţate.(...) Am primit deja şi primim în continuare solicitări de înfiinţare de secţii de votare în străinătate de la misiunile diplomatice care deja au avut consultare publică cu cetăţenii din statele gazdă”, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Constantin Buică.

Acesta a declarat că pentru crearea secţiilor de votare în afara ţării, condiţia este preînregistrarea alegătorilor pe platforma online a AEP. De asemenea, au existat solicitări şi în Germania pentru a crea 100 de secţii de vot pentru prezidenţiale.

„Baza trebuie să fie preînregistrarea pentru a crea secţii de votare, pentru că la nivelul consultărilor se întâlnesc 100-200 de cetăţeni. Avem un stat în care s-a cerut unei misiuni diplomatice înfiinţarea a 100 de secţii de votare, respectiv în Germania. Are o evidenţă civică dar nu este o evidenţă cu nume prenume şi CNP. Rugăm cetăţenii, chiar dacă participă la aceste întâlniri, să se preînregistreze. O pot face exact aşa cum susţin o petiţie online, intră pe platforma online AEP, se preînregistrează, dau copy actului de identitate şi se preînregistrează pentru a înfiinţa secţiile de votare. Potrivit legii este nevoie în principal de preînregistrare pentru a şti cu certitudine că cetăţenii îşi doresc. Cei 100 nu pot vorbi în numele, ca în cazul Germania 263.000. Dacă vom avea nu 263.000, ci 500.000 de cetăţeni înregistraţi, să voteze în Germania, cu atât mai bine vom putea crea o secţie de votare”, a afirmat Buică.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea în materie electorală, prin care votul în Diaspora pentru alegerile prezidenţiale este extins la trei zile, a anunţat şeful statului. Legea introduce, de asemenea, votul prin corespondenţă şi votul electronic.

Autoritatea Electorală Permanentă a pregătit o paltformă online unde românii din Diaspora se pot preînregistra şi opta pentru votul la secţie sau prin corespondenţă, la alegerile prezidenţiale din toamnă.

 

Citește și: