5087 vizualizări 12 iun 2015

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat vineri şi decretele privind acreditarea lui Iulian Buga în calitate de ambasador în Suedia, a Luminiţei Odobescu - şef al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, a lui Adrian Cosmin Vieriţa - şef al Misiunii Permanente a României pe lângă Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi Organizaţiile Internaţionale cu sediul în Elveţia.

De asemenea, preşedintele a semnat decretele privind acreditarea Adrian Gabriel Davidoiu ca ambasador în Norvegia şi a lui Cristian Tudor - ambasador în Qatar.

Totodată, Carmen-Liliana Podgorean a fost acreditată ca ambasador în Argentina, iar Bogdan Mazuru ca ambasador în Austria.

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat, în 30 aprilie, 14 propuneri privind numirea unor ambasadori.

Candidaţii pentru posturile de ambasador au fost audiaţi în comisiile parlamentare de politică externă în 13 mai şi în 19 mai.

La prima dintre aceste şedinţe ale comisiilor, Luminiţa Odobescu a primit aviz favorabil pentru postul de Reprezentant Permanent al României la Uniunea Europeană, Mihnea Motoc pentru postul de ambasador în Marea Britanie, Bogdan Mazuru pentru ambasador în Austria, Adrian Vieriţă pentru postul de Reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU Geneva, Viorel Moşanu pentru postul de ambasador în Belarus, Mihai Constantin Coman pentru cel de ambasador în Regatul Arabiei Saudite.

Ulterior, au fost audiaţi şi au primit avize favorabile din partea comisiilor parlamentare George Maior - pentru postul de ambasador în SUA, Emil Hurezeanu - pentru postul de ambasador în Germania, Adrian Cioroianu - pentru postul de ambasador, Delegat permanent pe lângă UNESCO, Carmen Liliana Podgorean - pentru postul de ambasador în Argentina şi Paraguay, Adrian Davidoiu - pentru ambasador în Norvegia, Iulian Buga - pentru ambasador în Suedia, Ion Jinga - pentru ambasador, Reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU, Cristian Tudor - ambasador în Qatar.

Citește și: