Raluca ION
5267 vizualizări 14 mai 2012

Premierul Victor Ponta a declarat joi seara că a hotărât să solicite Academiei Române să analizeze în cel mai scurt timp acuzaţiile de plagiat care i se aduc ministrului Educaţiei, Ioan Mang. "Şi sper sa fi fost acceptată această solicitare", a adăugat atunci premierul, care a mai spus că dacă aceste acuzaţii vor fi confirmate, Ioan Mang va trebui să demisioneze.

UPDATE 18:45 După ce preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a declarat luni pentru gândul că nu a primit din partea premierului nicio solicitare pentru a analiza cazul de plagiat, acesta a primit un telefon de la cabinetul lui Victor Ponta. "Am fost sunat în urmă cu aproximativ jumătate de oră şi mi s-a spus că vom primi solicitare oficială mâine dimineaţă", a spus Haiduc.

Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a declarat însă luni pentru gândul că instituţia pe care o conduce nu a primit nicio solicitare din partea premierului Victor Ponta în acest sens. "Nu a existat nicio solicitare, scrisă sau verbală, din partea premierului, prin care să ne ceară să constituim o comisie care să analizeze cazul Mang. Premierul nu ne-a cerut deocamdată acest lucru. Noi nu putem să facem asta dacă nu suntem solicitaţi, Academia Română nu este autorizată să autosesizeze în cazurile de plagiat. Dacă vom fi solicitaţi, noi putem constitui o comisie în două zile. Din ea ar trebui să facă parte cineva de la secţia de informatică, cineva specializat în domeniul ingineriei, probabil trei persoane cu totul", a declarat Ionel Haiduc pentru gândul. Pentru a stabili plagiatul, comisia ar trebui să analizeze atât lucrările originale, cât şi pe cele ale lui ioan Mang. "Cred că premierul s-a gândit la Academia Română în acest caz pentru că este o instituţie independentă, neutră", a continuat Haiduc. "Dar am impresia că domnul Mang a spus că într-adevăr lucrările au fost plagiate, însă altcineva i-a pus semnătura pe ele. Şi atunci nu mai ai ce plagiat să stabileşti", a adăugat preşedintele Academiei Române.

Păun Ion Otiman, secretarul general al Academiei Române, a aflat despre ideea lui Ponta de la televizor. "Nici premierul, nici Guvernul nu ne-au solicitat până acum să analizăm dacă e vorba de un plagiat", a spus el, adăugând că ar fi prima oară când Academia Română ar trebui să analizeze un caz de plagiat venit din afara ei. Cazurile de plagiat intră în atenţia Consiliului Naţional de Etică de la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.

Citește și: