Adrian POPESCU
1797 vizualizări 29 ian 2015

Din 9 martie 2014, când a primit prima ameninţare şi până la ora actuală, Octav Bjoza – decorat recent atât de Regele Mihai I, cât şi de preşedintele Klaus Iohannis pentru trecutul său de fost deţinut politic şi pentru activitatea la conducerea AFDPR - a ”contabilizat” 55 de SMS-uri cu înjurături şi ameninţări cu moartea, de o vulgaritate şi o violenţă extreme, la care se adaugă aproximativ 25 de apeluri telefonice cu acelaşi conţinut. O vreme le-a ignorant. ”Nu era pentru prima dată când primeam asemenea ameninţări, o mai păţisem şi prin 2006, când am demascat câteva zeci de falşi revoluţionari de-ai lui Dorin Lazăr Maior”. La începutul lui iulie 2014 s-a hotărât însă să depună plângere la IPJ Braşov şi a pus la dispoziţia anchetatorilor atât zecile de mesaje de ameninţare, cât şi numărul de telefon de la care îi fuseseră trimise.

”Lipsă de probe!”

O săptămână mai târziu, şeful IPJ-ului, chestorul Ioan Aron, îl înştiinţa că plângerea fusese trimisă la Poliţia Oraşului Ghimbav, localitatea în care şeful AFDPR îşi are domiciliul. ”La Ghimbav pentru că, din discuţia cu dumnealui, a rezultat că ar exista ceva indicii că mesajele ar putea fi de la cineva dintre vecinii săi”, s-a justificat şeful IPJ Braşov. ”În urma cercetărilor prealabile efectuate, s-a dispus începerea urmăririi penale, relativ la săvârşirea infracţiunilor de ameninţare şi hărţuire (....) Totodată vă comunicăm că dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, unde a fost înregistrat cu numărul unic P/7132/08.07.2014, urmând ca cercetările să se desfăşoare sub directa coordonare a procurorului.”, se mai spunea în misiva semnată de chestorul Aron.

După alte aproape trei luni de aşteptare, văzând că telefoanele şi mesajele cu înjurături şi ameninţări nu contenesc, Octav Bjoza a adresat o solicitare scrisă şi Parchetului Judecătoriei Braşov alături de noi probe. ”Am fost şi personal la parchet, am vrut să discut cu procurorul-şef sau cu procurorul de caz, Izbăşoiu Ştefan, dar jandarmul de la poartă mi-a spus, scurt, că nu se poate, cei doi sunt foarte ocupaţi şi n-a timp să mă primească, să fac o cerere de audienţă la procurorul de serviciu şi o să fiu anunţat când mă va putea primi!”, îşi aminteşte, revoltat, şeful AFDPR.

După încă patru luni în care ameninţările au continuat, pe 28 ianuarie anul acesta, a depus la Parchetul Judecătoriei Braşov o nouă solicitare de identificare şi pedepsire a autorului. Niciun răspuns.

Contactaţi de gândul, chestorul Ioan Aron şi prim-adjunctul său comisarul şef Valentin Flucuş au explicat de ce Octav Bjoza încerca zadarnic să afle cum soluţionase procurorul Izbăşoiu plângerea sa: dosarul fusese clasat pe motiv de ”lipsă de probe” încă de la finele lui noiembrie 2014.

”Am vorbit acum câteva minute cu agentul Ţuţuianu, care s-a ocupat de dosar la Poliţia Ghimbav, şi mi-a raportat că spre sfârşitul lui noiembrie anul trecut procurorul i-a cerut să facă un referat de clasare a dosarului, pentru că nu sunt probe!”, a precizat comisarul-şef Flucuş.

Dosarul ar putea fi preluat ”nu se ştie când” de Parchetul Tribunalului Braşov

Lui Octav Bjoza nu i s-a comunicat însă această decizie. Există totuşi o posibilitate de redeschidere a dosarului şi de reluare a anchetei, de data asta la Parchetul Tribunalului Braşov.

”Dacă nu a primit comunicarea, domnul Bjoza e în drept să solicite comunicarea deciziei de clasare şi să o atace, în termen de 20 de zile, la prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Braşov, iar apoi, dacă nu e mulţumit de soluţia acestuia, la instanţa de judecată. Iar dacă se va dispune reluarea cercetărilor, există posibilitatea legală să preluăm noi dosarul, nu se ştie când şi să-l soluţionăm”, a declarat Alina Popescu, şefa Parchetului Tribunalului Braşov, care este de părere că aceste informaţii nu ar trebui să apară în presă pentru moment: ”Faceţi cum credeţi, dar dacă scrieţi există riscul ca autorul ameninţărilor să fie pus în gardă şi să nu mai poată fi descoperit!”, a spus aceasta iritată că i s-a atras atenţia că, într-o asemenea eventualitate, responsabilitatea nu va fi nicidecum a ziaristului care face public cazul, ci exclusiv a procurorului şi poliţistului care au considerat că zecile de mesaje de ameninţare primite luni în şir de preşedintele AFDPR nu sunt decât ”lipsă de probe". 

Citește și: