Diana MARCU
1366 vizualizări 27 feb 2015

Potrivit unui comunicat remis gândul, ANI a constatat că, începând cu data de 06 iunie 2012, Havrileţ deţine, simultan cu funcţia de Preşedinte cu rang de Secretar de Stat al A.N.R.E., şi funcţia de Director general al S.C. GASCOP S.R.L., societate al cărei obiect de activitate se desfăşoară în sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale, ori în orice alte domenii care se află în competenţa A.N.R.E.

Potrivit art. 4, pct. 34 din Legea nr. 160/2012, „membrii comitetului director nu pot avea calitatea de membru în organele de conducere la societăţi comerciale cu obiect de activitate în sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale ori în orice alte domenii care se află în competenţa ANRE, în condiţiile legii”.

De asemenea, HAVRILEŢ NICULAE a încălcat şi dispoziţiile art. 84, alin. (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de secretar de stat, funcţia de subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, precum şi cu exercitarea funcţiilor prevăzute la alin. (1), lit. c)”, respectiv „funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu […] funcţia de […] director general […] la societăţile comerciale […]”, se arată în comunicatul ANI.

Potrivit ANI, Havrileţ a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Havrileţ a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
„Persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”,
se arată în comunicatul ANI.

Niculae Havrileţ a fost vicepreşedintele PNL Târgu Mureş şi consilier local în acelaşi oraş. El este acţionar la o firmă din domeniul gazelor naturale - SC Gascop SRL, cu 90% din acţiuni, şi SC Hanigas SRL, cu 100%, dar şi la Nexte Bank, cu o valoare a acţiunilor de 1.200 de lei, membru Club Rotary Mureş şi membru Agenda 2009, conform Mediafax.

Totodată, la data numirii în funcţie era vicepreşedinte la Uniunea Naţională a Patronatelor din România, secretar la Asociaţia Profesională din Domeniul Gazelor Naturale, membru în Comitetul Consultativ al ANRE, şi beneficiarul unor contracte încheiate între SC Gascop SRL şi E. On Gaz Distribuţie, respectiv Transgaz Mediaş, în urma unei licitaţii publice pentru prestări servicii, în valoare de 198.920 de lei, în 2011.

În 2005, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că mai mulţi înalţi funcţionari publici de la Agenţia Domeniilor Statului şi de la Ministerul Agriculturii sunt urmăriţi penal pentru privatizarea frauduloasă a Vitipomicola Sâmbureşti Olt. Printre aceştia se număra şi Havrileţ, care la data comiterii faptei, în luna august 2000, era preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului.

El se afla la conducerea instituţiei din iunie 2012, când l-a înlocuit pe Iulius Dan Plaveti, demis de premierul Victor Ponta.

 

Citește și: