Raluca ION
2415 vizualizări 16 dec 2014

„Citesc scrisoarea dlui Victor Ponta adresată domnului rector al Universităţii din Bucureşti prin care anunţă că renunţă la titlul de doctor în Drept primit în 2003. În 2012, după apariţia dovezilor privind plagiatul comis prin teza cu care şi-a obţinut titlul, două comisii academice dovedesc plagiatul. Domnul Victor Ponta nu le-a luat în seamă atunci. A fost orchestrată o adevărată operaţiune de muşamalizare şi de “albire” a acestei “afaceri”. În 20 iulie 2012, Comisia de Etică a UB prezenta, în conferinţă publică, dovezile plagiatului şi verdictul fără dubiu. Prima reacţie a domnului Ponta a fost: “comisia e politică”.

Dânsul dădea tonul la ceea ce astăzi consideră că “a devenit în timp o temă eminamente politică”. Nu mai menţionez alte fapte petrecute atunci. În acea conferinţă de presă, la întrebarea unui ziarist (“Ce-ar trebui să facă acum dl. Ponta?”), spuneam, şi nu eram singurul, că ar trebui să facă ceea ce şi alţii făcuseră la vremea lor (preşedintele Ungariei, ministrul german al apărării ş.a.), şi anume să recunoască faptul indubitabil al plagiatului şi să îşi dea demisia din funcţia publică. Nu s-a întâmplat. Se întâmplă acum. Dar parţial. În scrisoarea sa, dl. Victor Ponta nu pomeneşte o dată cuvântul plagiat şi faptul că o treime din teză e preluată din alţi autori şi surse necitate. Ce pot să mai spun? Mai bine mai târziu decât niciodată? Desigur, se poate spune şi aşa”, afirmă Marian Popescu

Cum îşi va pierde Victor Ponta titlul de doctor

Marian Popescu este de părere că Universitatea din Bucureşti va cere anularea diplomei de doctor. „Ar fi a doua oară, căci o mai ceruse şi în septembrie 2012. Iar ministrul de acum va trebui să semneze anularea vechiului ordin de ministru prin care dl. Victor Ponta primea titlul în 2003”, continuă profesorul.

Marian Popescu speră că prin acest „gest, chiar tardiv, dl. Victor Ponta va da un semnal în ce priveşte credibilitatea demersului ştiinţific în universitatea românească. Oricâte analize vor fi care să vadă motivaţii de tot felul privind acest gest, el rămâne. Chiar târziu. Nimeni din aceia care am avut de suportat atunci presiuni, declaraţii ofensatoare la adresa noastră, nu cred că aşteaptă şi scuze”.

Citește și: