Biro ATTILA
8938 vizualizări 21 ian 2015

Curtea Supremă a respins apelul ANI în cazul lui Iohannis. Pe scurt cazul a avut următoarele etape: ANI l-a acuzat pe Iohannis de incompatibilitate; el a contestat decizia; Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate, ANI a contestat decizia la Curtea Supremă care în final a menţinut decizia. Astfel că raportul ANI prin care se constată că Iohannis ar fi fost în incompatibilitate este anulat. Decizia de astăzi nu mai poate fi contestată. De menţionat este faptul că un raport al ICCJ în acestă speţă arăta că nu există o practică unitară pe astefel de cazuri. 

Decizia e astăzi înlătură şi posibilitatea ca Iohannis să îşi piardă mandatul de preşedinte. Acestă posibilitate exista numai în cazul în care era declarat incompatibil. Iohannis nu este singurul primar sau ales local declarat incompatibil de ANI pentru că a făcut parte adunarea generală a unei societăţi de stat. 

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că  primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S. C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

ANI a subliniat că potrivit legii un primar nu poate fi şi reprezentant al municipiului într-o companei de stat. „Funcţia de primar şi viceprimar (...) este incompatibilă cu (...) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”, a arătat ANI într-un comunicat.

Pe 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a invalidat raportul ANI. Adică judecătorii au spus că Iohannis nu a încălcat legea şi că interpretarea ANI este eronată. ANI a contestat decizia la Curtea Supremă.

Prin decizia Instanţei Supreme "este confirmată soluţia Curţii de Apel Alba-Iulia din septembrie 2013", reaminteşte la rândul său Preşedinţia într-un comunicat de presă. Potrivit acestuia, "preşedintele a fost convins, încă de la început, că nu s-a aflat într-o situaţie de incompatibilitate şi, de aceea, nu a recurs la niciun fel de excepţie care ar fi fost de natură să amâne această pronunţare".

Iohannis "îşi afirmă încrederea în profesionalismul şi independenţa sistemului judiciar şi recomandă tuturor oamenilor politici să răspundă cu promptitudine oricăror solicitări din partea Justiţiei", adaugă Preşedinţia.

Citește și: