Biro ATTILA
Corina VÂRLAN
15595 vizualizări 10 nov 2014

Victor Ponta a primit cel mai mare număr de voturi în secţiile de votare în care au votat deţinuţii din cele 45 de penitenciare şi spitale penitenciar din România. Numărul exact al deţinuţilor care l-au votat pe Ponta nu poate fi determinat pentru că voturile acestor au fost colectate cu urna mobilă. Apoi au fost depuse la o secţie din apropierea penitenciarului. Guvernul nu a înfiinţat secţii speciale în penitenciare, ci a amestecat voturile deţinuţilor cu cele ale civililor.

Statistica arată însă că Victor Ponta a câştigat 92 din cele 100 de secţii de votare în care au fost colectate voturile deţinuţilor. Klaus Iohannis a reuşit să îl învingă în opt astfel de secţii de votare.

Vezi aici lista integrală a secţiilor şi rezultatele

Victor Ponta a luat de trei ori mai multe voturi în secţiile de votare unde au fost contabilizate voturile deţinuţilor din penitenciarul Jilava. La primul tur al prezidenţialelor au votat 1299 de condamnaţi de la Jilava şi de la spitalul penitenciar. La Jilava sunt încarceraţi Cătălin Voicu, Sorin Ovidiu Vântu şi a stat în detenţie fostul premier Adrian Năstase.

Deţinuţii de la Penitenciarul Jilava şi de la Spitalul Penitenciar Jilava au votat potrivit unei dispoziţii a Biroului Electoral Judeţean Ilfov folosind urna mobilă. Voturile deţinuţilor care nu au interdicţie să voteze au fost repartizate către patru secţii de votare din Ilfov, iar la cele patru secţii de votare au fost înregistrate 1683 de voturi exprimate folosind urna mobilă. Potrivit ANP au formulat solicitări pentru vot 1.299 de deţinuţi. Astfel că dintre cele 1683 de voturi cu urna mobila, 1299 au venit de la Penitenciarul Jilava.

În total, la cele patru secţii au fost înregistrate 4825 de voturi. Klaus Iohannis a primit 627 de voturi iar Victor Ponta iar Victor Ponta a primit 1874 de voturi, restul voturilor fiind împărţite între ceilalţi 12 competitori.

Ponta câştigător şi la Aiud

Portalul Alba24.ro a notat că şi la penitenciarul Aiud şi-au exprimat dreptul de vot şi 675 de persoane private de libertate, care excută pedepse în penitenciarul din oraş. “La secţiile de unde au fost aduse urne mobile pentru deţinuţi, rezultatele au fost în favoarea candidatului PSD, Victor Ponta, cu 47,49 la sută, respectiv 56,17 la sută, în timp de Klaus Iohannis, reprezentantul ACL, a obţinut 27,32 la sută dintre voturi, respectiv 25,22 la sută dintre acestea”, notează publicaţia locală.

 

Citește și: