Ana Petrescu
864 vizualizări 14 nov 2018

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis membrilor Cabinetului Dăncilă, în frunte cu premierul, aflaţi la ceremonia de învestire a ministrului delegat George Ciamba,că încă se poate o pregătire rezonabilă pentru preşedinţia Consiliului UE,asta după ce în ultimele zile a spus că nu suntem pregătiţi.

"Vă doresc mult succes în acest sens. Este o secundă înainte de ora 12.00 ca să mergem pentru o pregătire rezonabilă pentru preşedinţia Consiliului UE şi cred că încă se poate", le-a spus preşedintele Klaus Iohannis Vioricăi Dăncilă şi celorlalţi membri ai Guvernului prezenţi la Cotroceni.

 

 

Mesajul a fost transmis la câteva secunde după ce ministrul delegat George Ciamba a preluat funcţia, ca urmare a demisiei lui Victor Negrescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului Uniunii Europene, în condiţiile în care la Guvern factorii responsabili sunt schimbaţi sau pleacă, iar "lucrurile au luat-o razna".

"Trebuie să menţionez o mare ingrijorare pe care o am, cu toate că nu vă priveşte direct. E vorba de anul 2019, când România va prelua preşedinţia Consiliului UE, o poziţie extrem de onorantă şi de solicitantă, mai ales pentru Guvern. Părerea mea e că nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Acum câteva săptămâni am spus că vom face faţă rezonabil, numai că între timp lucrurile au luat-o razna, la Guvern nu se mai înţeleg care sunt persoanele responsabile, persoanele care ar trebui să se ocupe de asta demisionează sau sunt demişi. Cred că şi acum, în ultimul moment, necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democraţiei româneşti care este Guvernul Dragnea-Dăncilă. Nu există nicio perspectivă de bună guvernare şi implicare în afacerile europene. Aceste lucruri sunt foarte grave", a declarat Klaus Iohannis.

 

 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi, la Antena 3, că preşedintele a făcut o obsesie personală din dărâmarea actualului Cabinet. "Preşedintele a făcut o obsesie personală din dărâmarea actualului cabinet. Am convingerea că guvernul va supravieţui, pentru că este Guvernul României. (...) Dl Iohannis, prin astfel de afirmaţii, prin dorinţa de a răsturna Guvernul deserveşte profund României. Sunt adepta fermă unei bune conlucrări, dar mă văd obligată să condamn ferm o astfel de atitudine. Mă întreb ce vrea preşedintele anarhie, instabilitate, pentru că eu cred că asta este efectul când eşti promotorul unor astfel de afirmaţii", a declarat Viorica Dăncilă, la Antena 3.

 

 

În contextul tensiunilor politice din România şi a declaraţiei preşedintelui, premierul Finlandei, Juha Sipilä, a exprimat luni seară disponibilitatea ca Guvernul de la Helsinki să înceapă mandatul european din ianuarie 2019.

Juha Sipilä a subliniat că Bucureştiul nu a făcut această solicitare, precizând că, dimpotrivă, Guvernul de la Bucureşti a confirmat că va prelua Preşedinţia Consiliului UE conform programării, informează agenţia de presă STT şi postul YLE.

România urmează să deţină Preşedinţia Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, fiind urmată de Finlanda.

Citește și: