Raluca ION
7324 vizualizări 22 mar 2012

Presupusul criminal în serie din Toulouse a murit în timpul confruntării cu forţele de intervenţie care au luat cu asalt apartamentul în care se afla acesta, anunţă surse din poliţie citate de AFP, Le Figaro şi France.Info. Jurnaliştii aflaţi la faţa locului spun că în timpul asaltului au auzit focuri intense de mitralieră. Este sfârşitul unei crize care a durat 32 de ore, din momentul în care forţele de ordine au încercuit clădirea în care se ascundea Mohamed Merah, tânărul suspectat că a ucis şapte persoane, începând cu 11 martie, la Toulouse şi Montauban.

LIVE din apropierea imobilului în care se află presupusul atacator

UPDATE 16:35 Unităţile de elită care au luat joi cu asalt apartamentul suspectului în cazul crimelor de la Toulouse l-au ucis cu "un glonţ în cap", în timp ce erau în "legitimă apărare", a anunţat joi procurorul din Paris, citat de AFP.

Unitatea de elită a poliţiei franceze, RAID, primise ordin să "facă totul pentru a-l aresta pe Merah în viaţă" şi să nu "tragă decât în legitimă apărare", a afirmat procurorul Francois Molins, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Tocmai pentru că s-a făcut totul, operaţiunea (asediul apartamentului unde era retras Mohamed Merah-n.r.) a durat atât de mult, cu riscul RAID, care are cinci răniţi între membrii săi", a continuat magistratul.

UPDATE 13:15 Suspectul era înarmat până în dinţi şi se ascundea în baie. Camerele video introduse în apartament nu au detectat la început nicio prezentă. Până în momentul în care au ajuns în baie. Atunci suspectul a început să tragă cu o extremă violenţă asupra trupelor speciale. Primii care au intrat au fost lunetiştii care au încercat să-l neutralizeze.

UPDATE 13:14 Ministrul francez de Interne, Claude Guéant, a confirmat că Merah e mort. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a felicitat trupele speciale care au intervenit la Toulouse.

UPDATE 13:00 300 de cartuşe au fost folosite în schimbul de focuri dintre forţele de intervenţie şi suspect, scrie Le Monde, care adaugă că Merah avea asupra lui o geantă, despre care nu se ştie ce conţinea.

UPDATE 12:42 Trei poliţişti au fost răniţi, unul dintre ei grav, relatează France.Info. Ambulanţele se apropie de locul incidentului.

UPDATE 12:39 Şi Le Figaro scrie că presupusul criminal în serie din Toulouse este mort.

UPDATE 12:37 France Info: "Potrivit poliţiei, suspectul e mort". Corespondentul The Guardian spune că acum nu se mai aud focuri de armă

UPDATE 12:33 Corespondentul The Guardian în Franţa spune că aude focuri îndelungate de mitralieră şi explozii.

UPDATE 12:29 Le Figaro: Se aud focuri de armă

UPDATE 12:28 Potrivit TF1, Merah se află în baia apartamentului său. Se pare că poliţiştii dărâmă zidurile unul câte unul ca să ajungă la el şi se mişcă încet.

UPDATE 12:18 Poliţiştii se află în apartamentul în care se ascunde presupusul criminal în serie şi înaintează pas cu pas, scrie Le Figaro, care citează o sursă apropiată anchetei. Nu se ştie dacă Mohamed Merah este în viaţă. "Nu s-a manifestat", a declarat aceeaşi sursă.

UPDATE 12:09 Deznodământul operaţiunii se apropie, potrivit unei surse apropiate anchetei.

UPDATE 11.50 Poliţiştii iau cu asalt apartamentul în care se află teroristul, au declarat pentru Le Figaro surse poliţieneşti. Publicaţia franceză spune că membrii trupelor de intervenţie RAID s-ar putea afla deja în locul în care se adăposteşte suspectul.

UPDATE 11.45 Trei explozii puternice s-au auzit joi dimineaţă în apropierea clădirii din Toulouse (sud-vest) unde s-a baricadat, de peste 30 de ore, tânărul francez suspectat că a ucis trei militari şi patru evrei, relatează AFP. Un vehicul dotat cu echipamente medicale al pompierilor a intrat apoi în perimetrul de securitate, potrivit unui jurnalist al AFP.

UPDATE 11.22 Ministrul francez de Externe Alain Juppé a apreciat joi că este necesar să fie "clarificată" posibilitatea unei eventuale erori a serviciilor de informaţii franceze în cadrul supravegherii lui Mohamed Merah, suspectat de uciderea a şapte persoane în sud-vestul Franţei, relatează AFP.

UPDATE 10.17 Unitatea de elită a poliţiei franceze care este responsabilă de această operaţiune încearcă strategia epuizării, titrează Le Figaro. Mai exact, poliţiştii au întrerupt alimentarea cu apă şi cu energie electrică în imobilul în care se află Mohamed Merah şi au intensificat exploziile, în speranţa că suspectul va ceda şi se va preda. Operaţiunea este în curs de aproximativ 30 de ore.

UPDATE 9.32 Ministrul francez de Interne, Claude Géant, nu este sigur că presupusul autor al atacurilor de la Toulouse şi Montauban, baricadat în locuinţa sa, este "încă în viaţă", joi dimineaţă, deoarece poliţia nu a avut "niciun contact" cu el pe parcursul nopţii, relatează AFP.

Mohamed Mehra, care a intrat miercuri seara într-o "logică de ruptură" a declarat că "vrea să moară cu arma în mână", a declarat ministrul pentru postul de radio RTL.

"Avem o prioritate, ca el să se poată preda, pentru a fi livrat justiţiei, şi să îl capturăm în viaţă: sperăm că este încă în viaţă", a declarat Guéant, considerând "destul de ciudat că acesta nu a reacţionat niciodată", în special după exploziile declanşate de poliţie în cursul nopţii.

În plus, a adăugat ministrul, "am auzit două focuri de armă, nu se ştie căror fapte le corespund acestea".

UPDATE 9.17 Presupusul autor al atacurilor din sudul Franţei susţine că vrea "să moară cu arma în mână", a declarat joi ministrul francez de Interne, Claude Guéant, citat de AFP.

Potrivit ministrului, nu este sigur dacă presupusul autor este "încă în viaţă".


Suspectul, Mohamed Merah, a revendicat în numele Al-Qaida, în timpul discuţiilor sale cu poliţia, cele trei atacuri care s-au soldat cu moartea a şapte persoane, în perioada 11 şi 19 martie, în regiunea Toulouse. Cele trei detonări ar putea reprezenta semnalul unui atac al poliţiei, conform unui specialist.

De mai multe ori pe parcursul zilei, ministrul de Interne, Claude Gueant, a prezentat ideea unei posibile predări a suspectului.

Două surse apropiate anchetei au refuzat miercuri noapte să comenteze despre asalt. "El a spus că ar vrea să se predea, s-a răzgândit, creştem presiunea pentru ca el să se predea", a declarat una dintre aceste surse.

În general,conform unui specialist, prima explozie este destinată distrugerii pereţilor despărţitori ai locuinţei în care se află suspectul, având loc cu două secunde înainte de explozii care asurzesc şi orbesc, făcându-l pe acesta să nu reacţioneze câteva momente.

Imediat după primele explozii, un fascicul de lumină a fost sesizat pentru scurt timp pe faţada clădirii. Nici un schimb de focuri între Merah şi forţele de ordine nu a fost auzit în următoarele zece minute după explozii.

Détonations près de l'immeuble où Mohamed Merah... de lemondefr

 

 

 

Citește și: