Vasile Magradean
535 vizualizări 15 mai 2019

Emil Boc a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax că municipiul Cluj-Napoca a fost primul la nivel naţional care a introdus autobuze electrice şi a investit masiv în troleibuze şi tramvaie.

„Cluj-Napoca urmăreşte să devină primul oraş din România care acordă licenţe pentru taximetre electrice, astfel încât ne propunem să eliberăm primele astfel de autorizaţii începând cu luna septembrie. Taximetrele electrice vin să continue drumul firesc pe care municipiul îl are. După ce am fost primul oraş care a introdus autobuze electrice şi am investit masiv în achiziţia de noi troleibuze şi tramvaie, este cazul ca şi taximetria din oraş să fie modernizată prin mijloace nepoluante. Obiectivul nostru, ca administraţie locală responsabilă, este de a întări componenta unui transport ecologic, nepoluant, şi de a susţine transportul alternativ la maşina obişnuită care, în marile oraşe, devine tot mai problematică”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, eliberarea licenţelor se va face în doi paşi, în condiţiile în care actualul cadru legislativ nu oferă în mod clar această posibilitate.

„Licenţele de taxi care se retrag pentru încălcarea legii vor fi emise doar pentru taximetrele electrice, prin modificarea Regulamentului de taxi adoptat în Consiliul Local Cluj-Napoca. Legea Taximetriei arată că trebuie să avem 4 taximetre la 1.000 de locuitori, iar în baza acesteia ar trebui să avem un număr de 1.300 de maşini de taxi. Noi avem în jur de 2.500 şi nu se emit alte autorizaţii noi până ce numărul lor nu scade la 1.300. Ca să rezolvăm această problemă de lege, vom face şi o propunere legislativă, de modificare a Legii Taximetriei, astfel încât toate oraşele de peste 100.000 de locuitori să aibă posibilitatea, prin susţinerea politicii unui mediu nepoluant şi a mobilităţii bazată pe transportul electric, să aprobe între 100 şi 200 de taximetre electrice, peste norma legală de 4 maşini la mia de locuitori”, a subliniat Emil Boc.

Edilul Clujului a menţionat că modificările la Legea Taximetriei se vor face prin Asociaţia Municipiilor din România şi prin intermediul parlamentarii de Cluj.

Taximetrele electrice care vor funcţiona în Cluj-Napoca vor putea fi încărcate la cele două staţii electrice gratuite amplasate, deja, în zona centrală a municipiului, alte cinci astfel de staţii fiind în construcţie.

Citește și: