Andreea OFIŢERU
6821 vizualizări 7 sep 2015

Decizia a fost luată după ce în presă au apărut mai multe suspiciuni de plagiat în ceea ce priveşte unele lucrării de doctorat al căror coordonator a fost Gabriel Oprea. Mai exact, este vorba despre lucrările secretarei lui Oprea, Adela Loredana Neagu, despre cea a primarului sectorului 2, Neculai Onţanu, care este şi secretar general al UNPR, despre cea a avocatei lui Ponta, Loredana Radu, şi despre cea a prim-adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu.

Reprezentanţii Academiei arată că Senatul instituţiei a mandatat Consiliul Ştiinţific să accelereze procesul de verificare a respectării standardelor academice a tezelor de doctorat. Aceştia precizează că procesul a fost iniţiat cu mult timp în urmă. „Concluziile acestei evaluări vor sta la baza unor decizii care vor consolida calitatea procesului de învăţământ şi cercetare academică în cadrul ANI MV”, se arată în comunicatul remis de Academia Naţională de Informaţii.

Gabriel Oprea este suspectat la rândul lui de plagiat. În luna iulie, după ce Hotnews a publicat o anchetă cu privire la plagiatul din teza  de doctorat a lui Gabriel Oprea,  Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti (UB) a anunţat că va examina suspiciunea de plagiat în cazul acestei tezei de doctorat, după cum gândul a scris aici.

"Comisia de etică a Universităţii din Bucureşti a decis, în urma unor dovezi apărute în media, să examineze suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a domnului Gabriel Oprea, examinare cerută, dar neprobată, de către autorul sesizării privind acest caz şi adresată Comisiei. Comisia procedează astfel conform regulamentului său care cere examinarea unei suspiciuni de plagiat numai atunci când sunt aduse dovezi în acest sens fie de către autorul unei sesizări, fie de către reprezentanţi ai media", anunţa profesorul Marian Popescu în luna iulie.

Vineri, 4 septembrie, profesorul Popescu a declarat  într-un interviu pentru gândul că a analizat, în nume personal, teza de doctorat a lui Gabriel Oprea şi că în mod sigur poate să spună că este un plagiat.

„Este vorba, în mod sigur, despre un plagiat. O să le atrag tovărăşeşte atenţia celor de la Consiliu că, în lucrarea lui Gabriel Oprea, sunt zeci de pagini copiate integral. În afară de pasajele semnalate în presă, am găsit şi altele, preluate din alte lucrări, fără citarea sursei. Ceea ce s-a întâmplat este de domeniul evidenţei”, spune Marian Popescu, anunţând că va face publice în scurt timp concluziile detaliate ale analizei care indică „o culpă gravă” în ceea ce îl priveşte pe Gabriel Oprea.

Pe de altă parte, primul verdict privind teza de doctorat a lui Gabriel Oprea a venit de la  Consiliului Naţional de Etică care a anunţat pe 2 iulie că a adoptat o hotărâre prin care arată că „suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat elaborate de domnul prof. univ. dr. Gabriel Oprea nu se confirmă”, după cum gândul a scris aici.

Comunicatul integral remis de Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”:

„Având în vedere recentele luări de poziţie din spaţiul public, cu referiri la unele lucrări ştiinţifice elaborate în cadrul Şcolii Doctorale a Aucademiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, vă facem cunoscută decizia forului nostru universitar, menită a asigura transparenţa şi climatul corect de derulare a activităţilor cu caracter ştiintific.

Consiliul de administraţie a transmis Senatuli Academiei solicitarea de a evalua stadiul implementării măsurilor privitoare la respectarea standardelor de calitate academică a tezelor de doctorat.

În acest sens Senatul Academiei mandatează Consiliul Ştiinţific al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” să accelereze procesul de evaluare, iniţiat cu mult timp în urmă, asupra modului de respectare a standardelor ştiinţifice şi dezvoltare a capacităţii noastre academice.

Concluziile acestei evaluări vor sta la baza unor decizii care vor consolida calitatea procesului de învăţământ şi cercetare academică în cadrul ANI MV”

 

Citește și: