Andrei Luca POPESCU
19453 vizualizări 24 oct 2015

Hillside, compania britanică ce operează platforma de pariuri şi jocuri de noroc bet365, a atacat în instanţă decizia ONJN de a-i suspenda licenţa de operare în România. Procesul a fost deschis miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti. Într-un punct de vedere transmis în exclusivitate pentru gândul, Bet365 arată că decizia ONJN de a-i suspenda licenţa a fost discriminatorie şi că faptul că acum inspectorii instituţiei se îndreaptă împotriva jucătorilor este „ruşinos”. Bet365 a trimis de asemenea clienţilor un email în care anunţă că trebuie să conteste amenzile şi oferă asistenţă juridică gratuită, conform gsp.ro.

ONJN a acordat licenţă provizorie de operare în România pentru Bet365 pe 7 septembrie, însă a cărei valabilitate începea din 1 octombrie. Compania a continuat însă să îi lase pe jucătorii români pe platformă şi în perioada de până la 1 octombrie, când licenţa nu era valabilă, conform ONJN. Astfel, ONJN i-a revocat licenţa Bet365 pe 13 octombrie. Compania contestă că acest lucru are o bază legală, fiind vorba de un drept de operare provizoriu, aşa cum au primit toţi operatorii, însă ONJN susţine că licenţele sunt acordate cu valabilitate de la 1 ale lunii, conform legii jocurilor de noroc.

Prin urmare, peste 50.000 de jucători, nu doar ai Bet365, ci şi ai platformei Bwin/Party Poker, aflată în aceeaşi situaţie, au început să fie amendaţi de ONJN cu sume pornind de la 5.000 de lei şi ajungând la 10.000 de lei, sub acuzaţia că în perioada 10-31 septembrie au jucat pe un site nelicenţiat de jocuri de noroc. Jucătorii sunt scandalizaţi de această decizie, pentru că nu au fost informaţi public că cele două siteuri au rămas fără licenţă în perioada respectivă şi nimeni nu i-a avertizat, nici ONJN, nici compania, că fac ceva ilegal. Gândul a descris situaţia pe larg AICI.

Într-un interviu pentru gândul, şefa ONJN Odeta Nestor a considerat că jucătorii ar fi trebuit să ţină cont doar de lista site-urilor aprobate, publicată pe ONJN, pe care bet365 nu s-a aflat, şi nu doar de faptul că platforma nu se afla pe „blacklist”. Pe de altă parte, Bet365 susţine acum că numele său s-a aflat pe lista cu siteuri licenţiate, ca urmare a faptului că a primit licenţa pe 7 septembrie. Odeta Nestor a mai considerat că de vină pentru situaţia jucătorilor este compania Bet365, pentru că le-a permis accesul jucătorilor la conturi, în perioada în care licenţa nu era valabilă.

Redăm mai jos traducerea din engleză a declaraţiei Bet365, trimisă exclusiv gândul (sublinierile aparţin redacţiei):

„Bet365 este extrem de dezamăgit de deciziile recente ale ONJN, luate atât împotriva bet365, cât şi a clienţilor săi din România.

Avem îngrijorări serioase cu privire la comportamentul ONJN şi al inspectorilor săi şi alăturăm cu greu scopul declarat al ONJN de a proteja jucătorii cu acţiunile recente ale acestuia. ONJN a ignorat tratamentul corect în acţiunile sale împotriva bet365, iar declanşarea recentă a procedurilor împotriva jucătorilor serveşte în a demonstra cum protecţia consumatorilor, pe care ONJN susţine că o asigură, a fost trădată.

Dreptul bet365 de a opera

Pe 7 septembrie, ONJN a luat decizia de a da bet365 un drept provizoriu de a opera, în aşteptarea unei implementări complete a regimului de licenţe. Cu toate acestea, ONJN a susţinut după aceea că acest drept provizoriu de a opera nu începea decât după 1 octombrie. Nu există o bază legală pentru această susţinere, iar doar faptul că bet365 a continuat să opereze în perioada 11-30 septembrie reprezintă baza pentru decizia ONJN.

Este important de ştiut că bet365, licenţiată probabil în mai multe pieţe reglementate decât oricare alt operator de jocuri de noroc din lume, a lucrat în trecut cu jucătorii din România sub auspiciile mai multor licenţe acordate de state membre UE, deci pe baza unor acte legale corecte. Ştim ce înseamnă să fii reglementat şi considerăm că am acţionat întotdeauna în conformitate cu legile româneşti şi europene.

Spre deosebire de supraveghetorii maturi (ai oricărei industrii), ONJN s-a dovedit a fi lipsit de orice formă de tratament corect şi a fi opac în deciziile luate. Bet365 a demarat procedurile legale împotriva acestor decizii şi este încrezător că va reuşi să demonstreze că acţiunile ONJN nu au fost justificate legal.

Amenzile pentru jucători

Pentru a sprijini jucătorii şi piaţa în general să identifice legalitatea activităţilor operatorilor, ONJN a creat şi a publicat o „listă neagră” a operatorilor nelicenţiaţi, cunoscuţi că acţionează pe piaţa românească. Bet365 nu a fost inclusă niciodată pe această listă neagră, doar pe lista de operatori aprobaţi.

Totuşi, ONJN a început să amendeze jucătorii bet365 pentru activitatea pe care au avut-o între 11 şi 30 septembrie. În mod clar, protecţia şi asigurarea că pe care ONJN declară că le asigură cetăţenilor români este pur şi simplu o faţadă.

Nu este clar ce scop servesc astfel de acţiuni, altul în afară de a strânge fonduri pentru stat (în dauna cetăţenilor români care, bazându-se pe informaţiile disponibile public, au avut toate justificările să facă ce au făcut). Singura altă explicaţie posibilă este că o astfel de acţiune sprijină tratamentul clar discriminator împotriva bet365 şi ajută la eliminarea bet365 din piaţă, spre beneficiul clar al concurenţilor noştri.

Să spunem că acesta este un tratament nedrept este prea puţin; este ruşinos. Nu doar că bet365 pune la îndoială etica din spatele deciziei de a lua la ţintă jucătorii în aceste circumstanţe, ci pune la îndoială şi legalitatea acestui fapt, evaluând opţiunile aflate la dispoziţia jucătorilor afectaţi de situaţia curentă”.

Bet365 anunţă clienţii că îi ajută cu amenzile

Clienţii români ai platformei bet365 au primit în cursul zilei un email în care sunt anunţaţi ce să facă dacă sunt amendaţi sau sunt chemaţi la ONJN, susţinând că îi vor asista juridic gratuit, conform gsp.ro.

 „Dacă vi s-a solicitat deja să plătiţi o amendă, conform legii din România, aveţi la dispoziţie 15 zile de la data la care amenda v-a fost comunicată, să faceţi apel în instanţă. Dacă faceţi apel, va însemna că nu trebuie să plătiţi amenda acum şi e posibil să nu trebuiască să o mai plătiţi vreodată, dacă aveţi câştig de cauza în instanţă. Având în vedere că întotdeauna am acţionat conform legii din România, considerăm că aveţi justificarea să contestaţi orice amendă şi ca aceasta să fie anulată.
 
Înţelegem că, pentru a face acest lucru în mod eficient, veţi avea nevoie de o bună consultanţă juridică şi dorim să ne oferim sprijinul în organizarea şi finanţarea acesteia. Dacă aţi primit deja o amendă şi doriţi informaţii din partea noastră pentru a vă ajuta să faceţi un apel, trebuie să acţionaţi foarte rapid. Vă rugăm să ne contactaţi cât mai curând posibil la 0318 107 402 (tarif standard) sau 0800894 754 (Romtelecom) şi vă vom informa despre cum vă putem ajuta.

Dacă încă nu vi s-a solicitat să plătiţi o amendă, însă ONJN v-a cerut să vă prezentaţi la sediul său, tot vă putem ajuta.
 
Înainte de a participa la orice întâlnire cu ONJN, vă rugăm să ne contactaţi la 0318 107 402 (tarif standard) sau 0800894 754 (Romtelecom) şi vă vom pune la dispoziţie detalii ale consultanţilor noştri locali, care vă pot asista în întâlnirea cu ONJN şi noi vom plăti pentru costul acelei întâlniri”.

Citește și: