Clarice DINU Firuta Flutur
11274 vizualizări 3 apr 2018

Cu semnătura pusă pe protocolul dintre SRI şi Parchetul General, la conducerea căruia era în 2009, Laura Codruţa Kovesi afirmă că „protocolul se numeşte de cooperare, nu de colaborare” şi nu este vorba de echipe mixte, ci comune. Întrebată dacă nu e vorba doar de semantică, şefa DNA a insistat că sunt noţiuni juridice diferite.

„Cooperare, nu colaborare, sunt termeni total diferiţi. Colaborare presupune altceva. Echipă mixtă înseamnă când un ofiţer SRI cu un procuror au o echipă mixtă pot să facă aceleaşi chestiuni. Or, în realitate, aceste echipe comune se desfăşurau doar pentru realizarea anumitor activităţi. Ofiţerii SRI nu administrau probe, nu audiau martori, nu făceau niciun fel de activităţi în cadrul dosarului penal, ci pur şi simplu doar activităţi tehnice, specifice, prevăzute în lege. Am să dau un exemplu concret, când procuror solicita realizarea unui filaj pentru a prinde în flagrant o persoană se întocmea această echipă comună. Ce însemna, că procurorul putea să discute şi să aibă un dialog cu ofiţerii care făceau filajul, pentru că trebuie să existe un dialog. S-a întâlnit persoana care este filată cu denunţătorul, cu anumiţi martori, s-au dat banii, procurorul poate să intervină, poate să nu intervină? Trebuie să existe un dialog. Această activitate nu putea să o facă procurorul singur. Atunci, acest protocol a stabilit competenţele şi limitele pe care le avea fiecare membru”, a declarat Kovesi la Europa FM.

Kovesi: Protocolul s-a aplicat în DNA şi când era şef Morar

Laura Codruţa Kovesi a declarat că protocolul de colaborare semnat în 2009 cu SRI s-a aplicat şi în perioada când Daniel Morar a condus DNA, procurorul-şef DNA actual precizând că Morar nu a denunţat că ar fi fost ceva ilegal în ceea ce priveşte documentul.

"Protocolul care a fost semnat în 2009 cu SRI a fost aplicat în DNA. El a fost comunicat în DNA imediat după semnare. Cu aprobarea procurorului-şef al Direcţiei, s-a dispus multiplicarea şi s-a comunicat tuturor procurorilor din subordine. A fost distribuit procurorilor din subordine pentru luare la cunoştinţă, ulterior procurorii din subordine au aplicat acest protocol, sunt în arhiva instituţiei numeroase adrese semnate chiar de către domnul Morar, adrese trimise la SRI în temeiul documentului semnat. Deci există dovezi scrise că acest protocol s-a aplicat. Apoi, singura observaţie pe care a făcut-o DNA la momentul încheierii protocolului şi discuţiile referitoare la acest protocol nu au vizat legalitatea protocolului, ci practic DNA dorea să aibă un protocol direct cu SRI iar comunicarea cu SRI să nu se facă prin procurorul general, ci în mod direct", a declarat Laura Codruţa Kovesi, la Europa FM.

Kovesi a mai precizat că atunci când i-a încetat mandatul de procuror general, Daniel Morar a fost delegat în funcţia de conducere a Ministerului Public şi a exercitat atribuţiile de procuror general din octombrie 2012. "Deci dacă acest protocol ar fi avut dispoziţii în contradicţie cu legea, sunt convinsă că ar fi dispus denunţarea acestui protocol", a completat aceasta.

Actualul procuror-şef DNA a precizat că documentul era secret doar faţă de terţe persoane, nu faţă de procurorii din DNA şi din ministerul Public şi, prim urmare, putea fi denunţat, în caz de nereguli.

"S-a constituit un grup de lucru care a elaborat un proiect de protocol, acest proiect a fost distribuit tuturor structurilor de parchet. În 2009 lucrau cam 2.500 de procurori în România. Toţi au citit protocolul, au făcut observaţii scrise, unele au fost chiar inserate în protocol. Acest protocol a fost aplicat de mii de magistraţi timp de 7-8 ani de zile, nimeni nu a făcut vreodată vreo sesizare că ceva ar fi nelegal. Mai mult, domnul a exercitat atribuţii de procuror general, dumnealui dacă considera că protocol nu era legal, putea oricând să îl denunţe. Dar acest lucru nu s-a îmtâmplat", a completat Kovesi.

Procurorul şef DNA a mai spus că, înainte de 2009, existau trei protocoale semnate cu Serviciul Român de Informaţii. Un protocol semnat în 2003 între PNA şi SRI, care se aplica de către DNA şi care a fost denunţat prin acest protocol semnat în 2009. Mai exista şi un alt protocol semnat de Parchetul General şi SRI şi un al treilea protocol semnat de Parchetul Curţii de Apel şi SRI.

"Deci aveam trei protocoale anterioare cu SRI semnate cu structuri de parchet diferite, care conţineau reguli diferite. Erau secrete la acel moment, nu înţelejg de ce sunt secrete acum şi , dacă acest protocol din 2009 a fost declasificat, de ce nu au fost declasificate şi cele anterioare? ", a arătat Kovesi.

ERATĂ: Dintr-o regretabilă eroare, în forma iniţială a textului a apărut formularea „protocolul era de colaborare, nu de cooperare” în loc de forma corectă „protocolul era de cooperare, nu de colaborare”. Ne cerem scuze şi facem cuvenita rectificare. 

Citește și: