6149 vizualizări 3 nov 2010

Românii s-ar putea relaxa, din vara anului viitor, în bungalow-urile primei staţiuni lacustre din România. Investiţia va fi făcută pe Clisura Dunării, în zona comunei Berzasca, din judeţul Caraş-Severin, şi va cuprinde, printre altele, 30 de bungalow-uri, două piscine, restaurante. Este vorba despre patru proiecte, cu o valoare totală de 1,6 milioane euro, jumătate fiind bani europeni, iar restul cofinanţarea beneficiarilor, adică firmele Saimateo SRL şi GPC & Gabryel, ambele înregistrate în comuna Berzasca. Primarul localităţii, Petru Nicolae Furdui, spune că, "dacă ne mişcăm bine", primii turişti sunt aşteptaţi în vara anului viitor. "În prezent ne aflăm în faza organizării licitaţiei pentru desemnarea firmei care va executa lucrările. Teoretic, în maxim o lună ar putea demara lucrările şi, dacă ne mişcăm bine, întregul complex lacustru ar putea fi gata în vara anului viitor", a declarat pentru gândul Petru Nicolae Furdui, primarul comunei Berzasca. El spune că în prima etapă vor fi finalizate cele 30 de bungalow-uri, ulterior urmând ca, într-un alt proiect, să fie terminate şi cele două piscine şi restaurantele, plus alte structuri de cazare cu câte 10 locuri. "Fiecare bungalow va avea o terasă, living, zonă pentru servit masa şi dormitor la mansardă. Bungalow-urile vor fi legate pietonal, pe piloni", ne-a povestit primarul Furdui. Proiectul urmăreşte atragerea în zonă a turiştilor români şi străini.

100 de lei, cazarea la bungalow

Tariful pentru cazarea la bungalow va fi calculat cu exactitate după terminarea lucrărilor, dar un preţ pur orientativ, avansat de către primarul Furdui, este de 100 de lei. "Probabil va fi ceva mai mult de 100 de lei, vom vedea însă după finalizarea investiţiei", a declarat pentru gândul Jaici Drăgan Adrian, asociat unic al Saimateo SRL. Acesta a arătat că ideea proiectului, care vizează construirea unui complex lacustru de bungalow-uri "Pelicanul", a pornit după ce a sesizat potenţialul de dezvoltare din punct de vedere turistic al zonei Clisurii Dunării. Valoarea totală a proiectului câştigat de firma sa este de circa 400.000 euro, din care 45% reprezintă fonduri europene, iar restul, contribuţia beneficiarului. Jaici încearcă să obţină un împrumut pentru cofinanţarea proiectului. "Avem promisiuni de la mai multe bănci pentru obţinerea unui credit necesar cofinanţării proiectului. Rămâne de văzut care dintre acestea se va concretiza", a adăugat Jaici.

Confort de minimum 3 stele

"Toate proiectele au obţinut avizele din partea Ministerului Turismului. Banii au fost accesaţi de cele două firme prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), măsura 313, denumită "Încurajarea activităţilor turistice", a adăugat primarul localităţii Berzasca, care se mândreşte că Planul Urbanistic General (PUG) al localităţii a fost premiat recent la Bienala de Arhitectură Bucureşti 2010. El mai spune că, deşi lucrările la complexul lacustru nu au început încă, proiectantul lucrării a decis să amplaseze în Dunăre, pentru testări, câţiva piloni fabricaţi în Germania, din materiale reciclabile, "care nu ruginesc, nu putrezesc".
Atât primarul comunei Berzasca, cât şi reprezentantul firmei Saimateo SRL sunt optimişti în ce priveşte interesul pe care îl va stârni complexul lacustru printre turişti. "Probabil la început nu vor fi atât de mulţi turişti, dar cu timpul suntem convinşi că afacerea se va dovedi de succes", a spus Jaici.

Prin FEADR pot fi finanţate proiecte de investiţii în infrastructura de primire turistică, cum ar fi construcţia, modernizarea şi extinderea structurilor turistice cu până la 15 camere. Pentru investiţiile în structuri de primire turistice altele decât cele de agroturism, nivelul de confort şi calitatea serviciilor propuse prin proiect trebuie să atingă standardul de calitate de minimum 3 flori / stele. Pentru investiţiile în agroturism structura de primire turistică, nivelul de confort trebuie să fie de minimum o floare. Tot cu bani din FEADR pot fi finanţate investiţii în aşa-numitele activităţi recreaţionale, adică spaţii de campare, amenajări de ştranduri şi piscine. Şi cumpărarea de mijloace de transport tradiţionale pentru plimbări sau amenajarea de trasee pentru echitaţie pot fi finanţate prin aceste fonduri europene. În plus, tot cu bani de la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pot fi sprijinite financiar şi investiţii legate de înfiinţarea şi amenajarea de trasee tematice, de exemplu "drumul vinului", "al olăritului", "al cioplitorilor în lemn".

INFO PLUS
545 milioane euro de la UE pentru turism

Valoarea fondurilor care pot fi accesate până în 2013 prin măsura "Încurajarea activităţilor turistice" din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) este de circa 545 milioane euro. Pentru investiţiile care nu generează profit, sprijinul public nerambursabil va fi de până la 100% din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi 200.000 euro/proiect. Pentru investiţiile ce vizează profitul, beneficiarul va fi nevoit să aducă 50% din valoarea proiectului, în cazul investiţiilor în turismul rural, altele decât cele de agroturism.

Citește și: