Adrian POPESCU
1081 vizualizări 18 feb 2014

Primăria Braşov a demarat un proiect de modernizare a sistemului de iluminat public şi a supravegherii zonelor de risc, al cărui scop este economisirea energiei electrice şi reducerea infracţionalităţii.

Proiectul a cărui valoare este de 10,870 milioane lei este finanţat în proporţie de 98% (10,652 milioane lei) din fonduri europene nerambursabile, restul de 2% (218.000 lei) reprezentând cofinanţarea din partea municipalităţii.

Proiectul prevede realizarea unui sistem integrat de telegestiune a întregii reţele de iluminat public din municipiul Braşov, care va include şi o componentă de supraveghere video permanentă a zonelor considerate de risc pentru ordinea publică şi siguranţa cetăţenilor.
Potrivit primarului George Scripcaru, sistemul integrat de telegestiune a iluminatului public va fi alcătuit dintr-o reţea de senzori amplasaţi pe 10.481 de stâlpi de pe 399 de străzi, care va permite atât controlarea non-stop de la distanţă a aprinderii/stingerii becurilor, cât şi reglarea automată a intensităţii luminii şi detectarea şi localizarea instantanee a defecţiunilor.

Componenta de supraveghere video va consta într-o reţea de 42 camere video şi 42 sisteme de alarmare tip buton de panică, pentru apeluri de urgenţă, ce vor fi amplasate în 29 de zone din municipiu considerate cu risc ridicat  de infracţionalitate, facilitându-se astfel intervenţia rapidă a organele de ordine publică în situaţiile ce impun acest lucru.

Întregul sistem va fi monitorizat şi coordonat dintr-un dispecerat dotat cu toate echipamentele şi softurile necesare, ce va funcţiona non-stop în sediul Primăriei Braşov.
Conceptul de „oraş inteligent” s-ar concretiza astfel atât într-o funcţionare cât mai eficientă a iluminatului public – estimându-se o economisire a energiei electrice de până la 20% - cât şi într-o reducere semnificativă a infracţionalităţii şi o creştere a gradului de siguranţă a cetăţenilor de domeniul public al urbei de sub Tâmpa.

Citește și: