624 vizualizări 8 iul 2010

Bucureştenii vor avea, până la sfârşitul toamnei, două statui din bronz de peste un milion de euro. Potrivit site-ului guvernamental de licitaţii, Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, instituţie subordonată Primăriei Capitalei, va investi 4,45 milioane de lei fără TVA pentru realizarea în bronz a statuilor care-i reprezintă pe Lascăr Catargiu şi Alexandru Ioan Cuza.

Cele două licitaţii s-au desfăşurat prin negociere fără anunţ de participare, cu un singur sculptor, pe motiv că "lucrările pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive artistice". Câştigător a fost declarat sculptorul Ioan Bolborea, un abonat la fondurile municipaliţii. El susţine că are singura fabrică de artă din România şi că este "cel mai talentat sculptor pe artă monumentală"

Lascăr Catagiu - o statuie de 1,75 milioane de lei fără TVA

Pentru transpunerea în bronz, realizarea unui soclu de piatră şi curăţarea statuii existente, Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic va plăti 1,75 milioane de lei, fără TVA. Statuia va fi amplasată la intersecţia Bulevardului Lascăr Catargiu cu strada Povernei.

Sculptorul Ioan Bolborea a spus, pentru Gândul, cum va arăta statuia refăcută. "Lucrarea datează din anii '30. Comuniştii au scos-o şi ani de zile a fost depozitată la Fondul Plastic. Când a fost dată jos s-a distrus portretul şi a dispărut copilul. Sculptura va fi din bronz, va avea trei metri înălţime şi va fi aşezată pe un soclu de aceeaşi dimensiune. La picioarele lui Lascăr Catargiu va fi femeia semănătoristă în mână cu spice şi copilul pe care l-am refăcut. Semănătorista va avea o înălţime de 2,5 metri, iar copilul de 1,10 metri. Întreaga lucrare cred că va fi gata la sfârşitul lunii noiembrie, poate octombrie. Statuia o să fie peste drum de hotelul Minerva". Pe site-ul de licitaţii se specifică o durată de realizare a contractului de 5 luni.

Alexandru Ioan Cuza de 4 metri, îmbrăcat şi cu mâna pe Constituţie

Tot singur a participat Ioan Bolborea şi la licitaţia pentru statuia din bronz a lui Al. I. Cuza. Aceasta va fi amplasată în zona parcului Alexandru Ioan Cuza din sectorul 3 al Capitalei şi va costa 3 milioane de lei fără TVA. "Pe Cuza l-am făcut şi modelat din ipsos şi până la sfârşitul verii îl torn în bronz. Va fi o statuie înaltă de 4 metri, un Cuza îmbrăcat cu mâna pe Constituţie.

Citeşte mai departe în pagina următoare

Citește mai departe:

Citește și: