Adriana Stanca
6730 vizualizări 12 nov 2014

Primăria Capitalei a refuzat emiterea autorizaţiei pentru protestul programat să se desfăşoare vineri, 14 noiembrie, în Bucureşti, şi menit să atragă atenţia cu privire la importanţa participării la vot.

„Motivele enumerate de Primarie au fost următoarele: la Universitate nu se poate pentru că e central, în Piaţa Victoriei suntem în faţa Guvernului şi lasă loc de interpretare, în Constituţiei nu putem da, poate doar dacă vreţi după Parcul Izvor, înspre Marriot, dar doar până la orele 20:00, căci este meci şi trebuie să trimitem jandarmii la stadion. Exact în această formulare, foarte amabili, foarte politicoşi, au refuzat aprobarea”, a precizat pentru gândul Anamaria R., una dintre organizatorii manifestaţiei.

Tânăra în vârstă de 28 de ani a arătat că notificarea fusese dupusă la Primărie încă de luni.

FOTO: Anamaria R.

„În primă fază a fost depusă notificarea evenimentului, luni, 8 noiembrie, la ora 10:00. Am primit o chitanţă cu număr de înregistrare care face dovada faptului că primăria a luat la cunoştinţă despre protestul de pe 14. Astăzi, ajungând acolo, am primit răspunsul prezentat mai sus”, a spus Anamaria R.

Cu toate acestea, evenimentul „Votul tău e important, fii duminică votant!”, programat de la ora 18:00, va avea totuşi loc „sub titlul de protest spontan”, în Piaţa Universităţii, de la ora 18:00.

„Noi vom ieşi... aşa descumpăniţi şi sufocaţi de sistem. Dar vom merge şi vom urla pentru Diaspora şi pentru dreptul şi obligaţia de vota”, a spus Anamaria. „Apreciem amabilitatea şi curtoazia cu care am fost, de fapt, respinşi. Apreciem şi timpul alocat pentru a ne explica cât de mari sunt responsabilităţile semnării acestei autorizaţii. De fapt, ca toţi românii, apreciem cu patos grija pe care primăria o poartă locuitorilor urbei, asemenea, unei mame faţă de pruncii ei”, a adăugat organizatoarea.

Aproximativ 2.000 de persoane sunt aşteptate să participe la protestul de vineri, din Bucureşti. Manifestări similare urmează să se desfăşoare însă în aceeaşi zi şi în alte oraşe din ţară: Braşov, Constanţa, Piatra Neamţ, Craiova, Arad, Galaţi şi Piteşti.

De altfel, şi weekendul trecut au avut loc proteste. Cele mai masive au fost cele de la Cluj şi la Timişoara, unde în jur de 5.000 de oameni au ieşit în stradă, cerând respectarea dreptului la vot în diaspora, dar scandând şi mesaje politice împotriva premierului Victor Ponta.

La Bucureşti, s-a protestat în Piaţa Universităţii, oamenii strigând „Secţii de votare, peste hotare”, „Ieşiţi la vot” şi „Lăsaţi diaspora să voteze” şi au cântat „Deşteaptă-te române”.

Evenimente de acelaşi fel au avut loc vineri, respectiv sâmbătă, şi la Sibiu, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Oradea, la manifestaţii fiind prezente mii de persoane.

Duminică după-amiază diaspora a organizat proteste la Londra, Paris, Madrid, Viena, Berlin şi Dublin, cerând Guvernului României fluidizarea procesului de vot prin următoarele măsuri: „înfiinţarea de secţii de vot suplimentare în toate oraşele în care au existat persoane care nu au putut vota, dublarea personalului, al numărului de cabine şi al numărului de ştampile din secţiile de vot existente, extinderea programului de vot până la ora 23.00, ora locală”.

Citește și: