Maria MANOLIU
2137 vizualizări 8 nov 2011

Bucureştenii vor plăti din 2014 un nou impozit. Actuala taxă de salubrizare, de 10 lei, va fi înlocuită de impozitul pentru curăţenie, care va fi cu 15% mai mic, respectiv de 8,5 lei, după cum a declarat pentru gândul Mircea Raicu, viceprimarul general al Capitalei, la sfârşitul şedinţei Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Modificarea este posibilă prin adoptarea strategiei municipale de salubritate de către CGMB.

"Este nevoie de acest impozit, care să înlocuiască actuala taxă, din mai multe motive. Unul dintre ele este faptul că în momentul de faţă 30% dintre gospodăriile din Capitală nu au contracte de salubrizare iar alte 30% nu plătesc această taxă", ne-a declarat Raicu. Un alt motiv ar fi şi faptul că au apărut mai multe firme de profil care practică "preţuri de dumping", după cum a adăugat el.

Licitaţii cu forţa la trei din cele şase sectoare ale Capitalei

Trei din cele şase sectoare ale Capitalei vor fi obligate să scoată la licitaţie serviciile de salubrizare. Licitaţiile se vor organiza pentru o perioadă de doi ani, în procedură accelerată iar contractele pentru deszăpezire se vor încheia prin negociere directă, după cum au hotărât astăzi, marţi, membrii Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Potrivit hotărârii, până la sfârşitul anului, se vor organiza licitaţii în trei sectoare ale Capitalei iar noile contracte de salubrizare nu vor depăşi data de 31 decembrie 2014. Licitaţiile vor fi organizate de primăriile sectoarele 2, 3 şi 6.

Acestea au contracte de salubrizare expirate din 2004 şi prelungite prin acte adiţionale. Situaţia a fost sancţionată de Curtea de Apel Bucureşti care la sesizarea Consiliului Concurenţei a dispus "obligarea municipalităţii la demararea procedurilor pentru achiziţia de noi contracte ale căror obiecte vor fi serviciile de salubrizare".

Viceprimarul general al Capitalei şi lider al consilierilor PDL, Mircea Raicu a declarat pentru gândul, înaintea şedinţei CGMB de astăzi, că "se vor mai organiza licitaţii şi pentru sectoarele 1 şi 5". "Deocamdată, cele două sectoare trebuie să-şi încheie litigiile în instanţă. La sectorul 1 salubrizarea a fost dată pentru o perioadă de 25 de ani, iar la sectorul 5 domnul primar general a organizat o licitaţie fără acordul Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Cred că licitaţiile pentru salubrizarea sectoarelor 2, 3 şi 6 se pot finaliza într-o lună. Vor fi licitaţii accelerate iar pentru deszăpezire contractele se vor putea încheia prin negociere directă. Până la finalizarea licitaţiilor şi încheierea noilor contracte de deszăpezire curăţenia va fi făcută de aceleaşi firme care acţionează acum. Sperăm ca până în 2014 să fie finalizată strategia de salubritate a Bucureştiului", a explicat Raicu.

Oprescu atacă decizia CGMB

Hotărârea consilierilor municipali de a delega serviciul de salubrizare către sectoarele 2, 3 şi 6, în vederea organizării de licitaţii, va fi atacată în instanţă de primarul general Sorin Oprescu.

Potrivit lui Oprescu, hotărârea încalcă legislaţia în vigoare şi "te bufneşte râsul când o citeşti".

În opinia primarului general, firmele de salubrizare trebuie să îşi continue contractele din cauză că s-a făcut recurs la hotârârea dată de Curtea de Apel Bucureşti care obliga sectoarele să organizeze licitaţii pentru serviciile de salubrizare. Mai mult, Oprescu a spus că recenta hotărâre a CGMB se suprapune peste alte hotărâri ale Primăriei Capitalei şi va întârzia procedurile creând disfuncţionalitate.

Hotărârea privind delegarea serviciul de salubrizare către sectoarele 2, 3, şi 6 a fost luată în cadrul unei şedinţe extraordinare a CGMB convocată de consilierii municipali PDL, şedinţă la care primarul general nu a participat.

În patru sectoare ale Capitalei curăţenia se face cu acte adiţionale

În sectorul 1 al Capitalei serviciul de salubritate este asigurat de firma Romprest, în baza unui contract încheiat pe 25 de ani, a cărei valoare se ridică la 450 de milioane de euro. Contractul a fost anulat de Consiliul Concurenţei iar deczia a fost contestată în instanţă de Primăria sectorului1.

În sectorul 2 curăţenia stradală este asigurată de firma Supercom SA. Contractul a fost semnat în 1999 şi are o valoare de 2,6 milioane de lei pentru salubritate şi de 1,6 milioane de lei pentru deszăpezire. Contractul a expirat în 2004 şi de atunci a fost prelungit prin mai multe acte adiţionale.

În sectorul 3 firma Rosal asigură şi salubritatea şi ridicarea maşinilor de pe domeniul public sau privat. Contractul dintre firma Rosal şi Primăria sectorului 3 durează de aproximativ 11 ani. Potrivit unui raport ANRMAP, contractul a expirat în 2004 şi a fost prelungit prin acte adiţionale.

Primăria sectorului 4, are contract de salubrizare cu firma REBU. Contractul a fost semnat în 2001 şi apoi prelungit de primarul Cristian Popescu Piedone printr-un act adiţional, până în 2012. Valoarea contractului este de 600.000 de lei pe lună pentru 120 de străzi. ANRMAP a decis că şi acest contract este nelegal deşi clauza prelungirii figurează în contractul iniţial.

În sectorul 5, curăţenia este asigurată de firma Romprest în baza unei licitaţii organizate de către Primăria Capitalei. Valoarea estimată a contractului este de 45,7 milioane de euro. Contractul a fost atacat în instanţă din cauză că licitaţia a fost organizată de primarul general fără acordul consilierilor municipali.

În sectorul 6 pentru curăţenie şi deszăpezire acţionează firma Urban. Contractul a fost încheiat în 1999, a expirat în 2004 iar valoarea lui nu a fost făcută publică.

Citește și: