30 vizualizări 27 iun 2010

Primăria Capitalei organizează două licitaţii în valoare totală de 80.000 de euro ca să afle cât o vor costa proiectele "Acoperişuri verzi" şi "Reabilitarea urbană a râului Dâmboviţa". Valoarea estimată a contractului pentru studiul de fezabilitate la proiectul "Acoperişuri verzi" este de 235.294,12 lei fără TVA, echivalentul a aproximativ 59.000 de euro. Firma care va câştiga licitaţia va trebui să găsească soluţii pentru plantarea de arbori şi plante pe terasele blocurilor fără să fie afectată structura de rezistenţă a acestora. Soluţia care urmează să fie analizată în studiul de fezabilitate constă în îndepărtarea hidroizolaţiei existente, aplicarea de membrane termo-hidroizolante, un strat filtrant de nisip şi pietriş şi apoi un strat vegetal. Tot în sarcina firmei câştigătoare va cădea şi alegerea tipurilor de material dendrologic care pot fi plantate, soluţii pentru irigarea vegetaţiei în perioadele secetoase şi acolo unde condiţiile permit, găsirea unor soluţii pentru amenajarea de zone destinate activităţilor recreative. După cum reiese din caietul de sarcini, "prin acest proiect se urmăreşte îmbunătăţirea microclimatului din jurul clădirilor, reducerea temperaturilor, modificarea umidităţii pe timp de vară şi diminuarea gradului de poluare".

Dâmboviţa cu pereţi flotanţi şi plante căţărătoare

Pentru reabilitarea malurilor Dâmboviţei, municipalitatea apreciază valoarea studiului de fezabiliate la 84.033,61 lei fără TVA, echivalentul a aproximativ 21.000 de euro. Soluţia propusă prevede plantarea de arbori şi plante agăţătoare de tip iederă pe marginea şi suprafaţa versanţilor betonaţi. Potrivit caietului de sarcini "va fi o construcţie flotabilă şi articulată pe mal care poate fi permanentă sau sezonieră, modulată şi care poate fi montată în orice secţiune de curgere". Studiul de fezabilitate se va face pentru întregul canal de curgere şi pentru zona adiacentă din imediata apropiere. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, mai propune, pentru miercuri, o hotărâre de consiliu prin care jardinierele râului Dâmboviţa să treacă la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB). Hotărârea mai prevede ca în alveole, amplasate la marginea trotuarului dintre gardul de protecţie al Dâmboviţei şi carosabil, să fie plantaţi 2.208 de pomi. În total, pe malul Dâmboviţei sunt 4.603 de alveole, în 2.395 dintre acestea fiind deja plantaţi frasini, tei, platani şi salcâmi japonezi.

Viceprimarul Raicu: "Nu sunt bani"

Viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu, susţine că nu sunt bani pentru astfel de proiecte."Nu sunt bani. Acest gen de cheltuieli trebuiesc stopate de urgenţă. În august trebuie făcută o rectificare bugetară de urgenţă. Banii pentru RADET şi RATB ajung până în august iar încasările bugetare vor fi de doar 70 la sută. Avem proiecte mari în derulare pentru care nu ne ajung banii" a declarat, pentru Gândul, viceprimarul general Mircea Raicu.

Citește și: