547 vizualizări 5 mai 2010

Funcţionarii publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Primăriei sectorului 6 din Capitală vor primi de la 1 aprilie salarii majorate. Pe 12 mai aceştia vor primi diferenţa între salariul de până acum şi cel prevăzut pentru funcţii publice. Majorarea se numeşte "supliment salarial" şi este cuprinsă între 641 de lei şi 4 lei, mărimea fiind impusă de funcţie. Astfel, zece directori vor primi câte 641 de lei în plus la salrii, acestea fiind acum de 2.111 lei, fiind urmaţi de cinci referenţi de specialitate care vor primi în plus 627 de lei, salriul actual fiind de 1035 de lei, pentru 28 de şefi de servicii lefurile vor fi majorate cu câte 555 de lei iar pentru 42 de consilieri, inspectori sau auditori creşerea salarială va fi de câte 427 de lei. Cel mai puţin va primi un referent asistent gradul 2, suplimentul salarial fiind de doar 4 lei. De suplimente salariale vor beneficia 308 salariaţi pentru care, din bugetul Primăriei sectorului 6, se vor plăti 95.000 de lei lunar.

Decizia de a majora salriile funcţionarilor publici prin acordarea de stimulente salariale a fost aprobată de consilierii locali la propunerea primarului Cristian Poteraş. Din expunerea de motive a primarului Poteraş reiese că " stimulentele nu sunt drepturi salariale câştigate", se vor da din veniturile proprii ale bugetului local cu condiţia ca cele din trimestrul anterior acordării să fie mai mari sau egale cu cheltuielile de personal pentru aparatul propriu al Primăriei sectorului 6. Cum în primul trimestru primăria susţine că veniturile proprii la bugetul au fost de 57216 mii lei, iar cheltuielile de personal au fost de 23065 mii lei şi asta din cauză că majoritatea locuitorilor s-au grăbit să-şi achite taxele şi impozitele pentru a beneficia de reducerea de 10 la sută, legislaţia permite acordarea de suplimente salariale.

Potrivit legii salarizării unice, primarul poate cere consiliului local aprobarea de suplimente salariale pentru funcţionari iar acordarea acestora se face în baza unei dispoziţii a edilului. Biroul de presă din cadrul Primăriei sectorului 6 ne-a comunicat că "hotărârea de acordare de stimulente salariale s-a aprobat în şedinţa de joia trecută a consiliului local. Stimulentele materiale nu reprezintă atceva decât sumele cu care au scăzut salariile prin aplicarea, de la 1 ianuarie, a Legii salarizării unice. Acum hotărârea se află pe masa prefectului şi dacă va fi validată, stimulentele se vor plăti pe 12 mai". Reprezentanţii primăriilor din celelalte sectoare ale Capitalei ne-a declarat că nu au luat o astfel de decizie şi nici nu ştiu dacă bugetul le permite să acorde stimulente salariale pentru angajaţi chiar dacă aceştia au pierdut aproape jumătate din venituri în urma aplicării prevederilor Legii salarizării unice.

Citește și: