Adriana Mit
162 vizualizări 21 mar 2019

Asociaţia Operatorilor Mobili din România şi o companie care furnizează servicii de televiziune, Internet şi telefonie a informat, joi, prin intermediul unui comunicat de presă, că sunt disponibile să colaboreze cu Primăria Timişoara cu scopul găsirii de soluţii pentru amplasarea cablurilor în subteran. Asta după ce luni seara, reprezentanţi ai Primăriei Timişoara, în frunte cu Nicolae Robu, au tăiat cabluri aeriene din centrul oraşului, astfel că numeroşi cetăţeni au rămas fără Internet, semnal la telefon sau televiziune.

”În urma intervenţiei desfăşurate de autorităţile locale din Timişoara în cursul serii de 18 martie 2019, prin care s-au dezafectat cablurile aeriene din anumite zone ale oraşului, membrii Asociaţiei Operatorilor Mobili din România împreună cu UPC România doresc să reitereze disponibilitatea pentru colaborarea cu autorităţile locale din Timişoara în vederea găsirii unor soluţii pentru amplasarea cablurilor în subteran. În acest sens, credem că este esenţială declanşarea unui proiect de infrastructură subterană, dezvoltat de/cu sprijinul autorităţilor locale, precum şi a unui grafic al lucrărilor de implementare care să fie discutat şi agreat împreună cu operatorii telecom”, scrie în comunicat.

De asemenea, Asociaţia Operatorilor Mobili din România arată că, spre deosebire de alte oraşe, Timişoara nu are un plan de dezvoltare a reţelei subterane.

“Spre deosebire de alte oraşe în care au existat astfel de proiecte dezvoltate de/cu sprijinul autorităţilor locale (Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu sau Constanţa), acest tip de proiect nu a fost dezvoltat şi prezentat încă de autorităţile locale din Timişoara, deşi această situaţie este în discuţie de mai mulţi ani. Lipsa unui astfel de plan de dezvoltare a reţelei subterane, împreună cu acţiuni imprevizibile de dezafectare a cablurilor aeriene sunt de natură să afecteze furnizarea serviciilor de Internet, televiziune şi telefonie pentru clienţii noştri. Dorim să ne asigurăm clienţii de angajamentul nostru continuu de a realiza investiţiile necesare pentru a le oferi servicii la cele mai înalte standarde şi cele mai bune experienţe de utilizare a acestora. Asigurăm şi autorităţile locale de deschiderea noastră în găsirea împreună a soluţiilor de dezvoltare sustenabilă a reţelelor de comunicaţii electronice. Membrii AOMR si UPC România vor continua să desfăşoare operaţiuni de reamplasare a cablurilor în subteran în toate localităţile în care vor fi dezvoltate astfel de proiecte de infrastructură de către autorităţile locale, inclusiv în Timişoara”, mai scrie în comunicatul de presă.

Pe de altă parte, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat că va continua campania de tăiere a cablurilor aeriene, în condiţiile în care se văd şi primele rezultate.

“O ilustrare a efectului de ghilotină! După ce am fost nevoiţi să recurgem la ghilotină pentru a pune capăt indolenţei proprietarilor de cabluri şi a-i determina să şi le ducă în subteran, iată că astăzi, ce “n-a fost posibil” -vorba vine!- de peste 10 ani, a devenit posibil: s-au dus de zor cabluri în subteran! O spunem ferm: campania va continua până la rezolvarea totală a problemei!”, a scris Nicolae Robu, pe Facebook.

O parte din zona centrală a Timişoarei a rămas, luni seara, fără Internet şi semnal la televiziune sau telefonie după ce reprezentanţii Primăriei, în frunte cu Nicolae Robu, au tăiat mai multe cabluri care atârnau pe stâlpi, nemulţumiţi că proprietarii lor nu le-au mutat în subteran. De asemenea, au fost afectate mai multe instituţii publice, printre care Inspectorarul Şcolar Timiş, două universităţi, mai multe şcoli, precum şi unele direcţii din cadrul Primăriei Timişoara.

Citește și: