Departamentul Social - Mediafax
9129 vizualizări 26 ian 2019

Primăriile din Bucureşti sunt depăşite situaţia provocată de polei şi ruperea copacilor.

Primarul Sectorului 1 spune că nu a mai văzut un astfel de fenomen şi compară situaţia cu cea a unui cutremur

”La ora aceasta, avem toţi oamenii în teren, pentru că sunt sunt 230 de copaci sau crengi rupte. Nu avem cum să toaletăm acum copacii care cad şi nici nu are legătură cu faptul că, dacă ar fi fost toaletaţi din timp, nu ar fi căzut, pentru că acum s-au prăbuşit copaci perfect sănătoşi. Noi abia intervenim să-i luăm pe cei care cad. Este un fenoment natural pe care nu-l putem controla. Este ca la un cutremur. Nu am văzut în viaţa mea aşa ceva. La noi în sector sunt cei mai mulţi copaci,” a declarat Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1 al Capitalei.

În sectorul 4, autorităţile încearcă să limiteze efectele căderilor de copaci, toaletând arborii cu risc mare de prăbuşire.

”În sectorul 4, acţionăm cu peste 200 de oameni la ora actuală şi cu 35 de utilaje, iar colegii vor rămâne şi peste noapte, să încerce să limiteze efectele acestui fenomen meteo. Până la ora actuală, am avut peste 100 de sesizări, însemnând 40 de maşini uşor avariate şi 60 de arbori căzuţi. În acest moment, mă aflu la o acţiune în care colegii mei toaletează arborii cu crengile mai aplecate, în zonele cu maşini parcate,” a declarat viceprimarul sectorului 4, Andrei Trocan.

Potrivit acestuia, la nivelul Sectorului 4 există în jur de 18.000 de arbori care au avize de toaletare, ”iar la un asemenea număr, e dificil să-i toaletezi pe toţi în timp util”.

Intervenţie la un copac căzut

Ştefănel Marin, fost primar general interimar al Capitalei, acuză lipsa unei strategii generale la nivelul Capitalei privind situaţii deosebite.

”Problema noastră e că nu avem o procedură la nivelul Bucureştiului care să vizeze astfel de situaţii de criză, pentru că definim situaţii de criză când avem foarte multe apeluri la 112 într-un timp foarte scurt. Discutam şi în 2015 despre o asigurare generală la toţi arborii din Bucureşti. Bineînţeles, în prealabil ar fi trebuit să existe o inventariere a arborilor, ceea ce nu există şi nu s-a făcut niciodată, din păcate. Această asigurare generală pentru arbori ar trebui să vizeze şi astfel de fenomene meteo, fie că e vorba de furtuni sau căderi abundente de apă, care odată cu frigul se transformă în gheaţă.

Teoretic ar trebui ca fiecare ADP de sector să aibă aşa-zisele celule de criză şi în astfel de situaţii să cheme absolut toţi oamenii, indiferent de ziua în care se produce un astfel de fenomen. Dar nu avem o strategie generală la nivelul Capitalei,” a declarat Ştefănel Marin.

Autorităţile au cerut bucureştenilor să nu suprasolicite sistemul de urgenţă 112 cu apeluri privind copaci căzuţi pe maşini şi să lase linia liberă pentru urgenţe majore, precum accidente cu victime sau incendii.

Intervenţie la un copac căzut

Deputatul Nicuşor Dan consideră de vină este primarul general al Capitalei, Gabriela Firea şi acuză lipsa procedurilor pentru situaţii de urgenţă.

”Nu avem proceduri pentru situaţiile care pot să apară. Deci tot timpul ne ia pe nepregătite. Fără îndoială este vina primarului general, pentru că ea este executivul primăriei şi ea este cea care propune Consiliului General, care are în subordine STB, lucruri care să optimizeze funcţionarea acestei regii. Al doilea vinovat este PSD Bucureşti, care are majoritate în CGMB,” spune Nicuşor Dan.

”Avem o problemă la RATB, la STB, că nu acţionează suficient de repede echipajele de intervenţie, atât la cabluri îngheţate pentru tramvaie şi troleibuze, cât şi la copaci căzuţi pe liniile lor de curent. În plus, problema la RATB este că nu comunică. E ridicol ca ei să nu anunţe avariile la ei pe site, să nu le anunţe nici măcar pentru cei 10.000 de oameni cu care sunt prieteni pe Facebook, ci să le anunţe exclusiv pe reţeaua lor de Twitter, unde au 1.000 de abonaţi. Singurele persoane care sunt informate despre ce se întâmplă, care sunt schimbările pe rutele STB sunt cei 1.000 de oameni care îântâmplător sunt abonaţi la ei pe Twitter, ceea ce nu e rezonabil. Pe chestiunea copacilor căzuţi avem o întârziere din partea celor de la ALPAB, ei sunt responsabili de copacii care sunt pe străzile principale şi ei ar trebui să acţioneze cu echipe de intervenţie,” a explicat Dan.

Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a declarat pentru Mediafax că nu e nevoie de un comandament de urgenţă, deoarece nu există o reţetă pentru ce se întâmplă acum în Bucureşti. 

”Intervenim punctual pe fiecare situaţie în parte la acest moment. Nu am ce comandament să fac deocamdată. M-aţi sunat să vă spun ce facem acum. Deocamdată intervenim pe fiecare situaţie în parte. Nu avem o reţetă la momentul acesta pentru situaţia asta”, a precizat Bădulescu.

Întrebat dacă se poate interveni preventiv, în sensul în care anumiţi copaci sau crengi care prezintă un risc mare de rupere să fie tăiaţi înainte să se prăbuşească, Bădulescu a replicat: ”Aţi sunat să mă luaţi la mişto?”.

Intervenţie la un copac căzut

Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu se plânge că este inacceptabil ca zeci de mii de bucureşteni din cartierele Drumul Taberei, Militari, Crângaşi şi Ghencea să stea în frig în case.

”În fiecare zi, cei de la RADET sunt chemaţi la intervenţii în Sectorul 6. Lucrările se desfăşoară greoi şi sunt multe situaţii în care autoritatea locală este nevoită să acţioneze de urgenţă, pentru a proteja cetăţenii de posibilele pericole pe care le prezintă lucrările din teren. Am primit sute de mesaje pe care le-am redirecţionat şi care nu suportă amânare. Familii cu copii mici stau în case sub limita de confort acceptabilă, aceasta este o stare de fapt creată de o gestionare ineficientă a situaţiei. Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să acţioneze conform unul plan concret de măsuri de investiţii în această regie pe care o administrează. Situaţia a devenit inacceptabilă şi solicit intervenţia de urgenţă la toate avariile anunţate,” a transmis Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6, printr-un comunicat de presă.

Conform Legii energiei termice 325/2006, furnizorii trebuie să asigure minimum 20 de grade în apartament. În perioada avariilor, oamenii au costuri suplimentare din cauza folosirii metodelor alternative de încălzire (calorifer în priză, dau drumul la aragaz). Furnizorul, în acest caz, RADET este obligat să acopere costurile suplimentare prin reducerile aplicate în facturile emise.

 

Citește și: