Andrei Luca POPESCU
2328 vizualizări 11 sep 2013

Primarul din Chişinău, Dorin Chirtoacă, a fost decorat, marţi după-amiază, la Castelul Peleş, de către Casa Regală, cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, în cadrul aceleiaşi ceremonii fiind decorate şi alte personalităţi din România, între care europarlamentarul liberal Renate Weber, doctorul Irinel Popescu, academicianul Păun Ion Otiman, regizorul Lucian Pintilie şi actriţele Maia Morgenstern şi Stela Popescu.

Decoraţiile au fost acordate, în numele Regelui Mihai I, de Principesa Margareta a României.

Ordinul Coroana României este un ordin dinastic al Casei Regale a României, patronat de Regele Mihai I, din care fac parte un număr restrâns şi fix de personalităţi din România şi din străinătate, "care aduc un aport substanţial la dezvoltarea şi consolidarea României, prin acţiuni publice sau prin excelenţă în profesie, pentru fapte puse în slujba Statului şi a Naţiunii".

Printre personalităţile care au fost primite în acest Ordin marţi, în gradul cel mai mic, de cavaler, se numără primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, europarlamentarul liberal Renate Weber, directoarea executivă a Camerei de Comerţ Româno-Americane, Anca Harasim, fondatorul concursului de dramaturgie al UNITER şi preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, profesorul Marian Popescu sau bancherul elveţian Pierre Mirabaud.

De asemenea, alte personalităţi au fost avansate în gradul de ofiţer al Ordinului Coroana României. Printre ele s-au numărat profesorul doctor Irinel Popescu şi academicianul Păun Ion Otiman.

Primarul din Chişinău, Dorin Chirtoacă, este primul cetăţean moldovean decorat de către Casa Regală. Distincţia i-a fost acordată de către principesa Margareta, în numele Majestăţii Sale Regele Mihai I.

"Este un moment de vârf în viaţa mea şi în activitatea mea, după zece ani de când am revenit la Chişinău şi după şase ani de când sunt primar al oraşului. Această decoraţie mă obligă la şi mai mult faţă de ceea ce am făcut până în prezent. M-a onorat într-o măsură în care nu mă aşteptam să se întâmple. Îmi doresc ca nedreptatea de la 1939 prin pactul Ribbentrop-Molotov şi respectiv anexarea Basarabiei la 1940, această nedreptate să se corecteze prin integrarea europeană a Republicii Moldova şi prin aceasta să fie împăcată şi Casa Regală şi Majestatea sa Regele Mihai care este singurul lider politic în viaţă de la al doilea război mondial încoace", a spus Dorin Chirtoacă la finalul ceremoniei.

Dorin Chirtoacă a fost însoţit la ceremonia de la Peleş de Mihail Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova şi fost preşedinte interimar, precum şi de membri ai familiei.

În cadrul ceremoniei care a avut loc, marţi după-amiază, la Sinaia, Casa Regală a acordat alte 16 decoraţii şi ordine.

Actriţele Maia Morgenstern şi Stela Popescu, precum şi regizorul Lucian Pintilie au primit decoraţia Nihil Sine Deo. Distincţia a fost primită şi de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi de Universitatea Politehnică din Bucureşti.

În numele Universităţii, decoraţia a fost primită de fostul rector al acesteia, Ecaterina Andronescu, care în prezent este preşedintele Senatului Politehnicii. Cu toate acestea, la ceremonie s-a aflat şi actualul rector, ministrul Cercetării Mihnea Costoiu, precum şi vicepreşedintele Senatului UPB, sindicalistul Anton Hadăr.

Daciana Ilie, Mediafax

Citește și: