865 vizualizări 27 ian 2010

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, şi fostul viceprimar Nicolae Dicu au fost condamnaţi definitiv la trei ani şi jumătate de închisoare pentru luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită.

Decizia judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vine după ce procurorii DNA i-au acuzat pe cei doi că au pretins 50000 de euro în, perioada aprilie-iulie 2006, de la patronul firmei Rovimet, Constantin Popescu, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism. În urma unui flagrant organizat de DNA, cei doi au fost arestaţi în iulie 2006, până ce magistraţii Curţii de Apel din Alba Iulia au decis eliberarea acestora, patru luni mai târziu. Gutău a calificat decizia judecătorilor ca fiind nedreaptă, declarând, însă, că se va supune pedepsei: "Este o decizie total aiurea. Eu nu am pus niciodată mâna pe niciun ban şi nu sunt vinovat, dar după cum văd nevinovaţii merg la închisoare, iar cei vinovaţi se plimbă liberi. Nu mă voi sustrage pedepsei şi mă voi prezenta la Râmnicu Vâlcea, dar în acest moment eu sunt în drum spre judeţul Suceava, unde voi participa mâine (n.r. - joi) la înmormântarea unui frate al meu".

Pe lângă timpul pe care îl vor petrece după gratii, primarul şi fostul viceprimar vor trebui să achite denunţătorului şi echivalentul în lei a 5000 de euro, precum şi 1500 de lei cheltuieli de judecată. Deşi decizia instanţei este definitivă şi irevocabilă, conducerea PD-L nu a luat încă o hotărâre cu privire la Mircia Gutău, care deţine şi funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a partidului, cazul urmând a se discuta la şedinţa Colegiului Director ce va avea loc sâmbătă la Poiana Braşov. Având în vedere că statutul Partidului Democrat Liberal prevede excluderea din partid a celor care au primit decizii de condamnare definitive, cel mai probabil edilul de Râmnicu Vâlcea va fi demis, caz în care Filiala Vâlcea va organiza alegeri interne pentru desemnarea unui nou preşedinte.

Acesta mai este judecat într-un dosar, în care este acuzat că ar fi păgubit statul cu 500.000 de lei prin fraude la achiziţii publice pentru locuri de joacă dedicate copiilor. (R.F.)

UPDATE Boc dă "verdictul" pe linie politică: Orice membru condamnat în instanţă este exclus din partid

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, condamnat definitiv la închisoare prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, va fi exclus din PD-L, a declarat, miercuri, liderul democrat-liberalilor, Emil Boc. "Vreau să ştiţi că mi-e greu, dar trebuie să fiu rece şi lucid în acelaşi timp. Ca om, sufleteşte, evident că nu-ţi face plăcere să auzi că un coleg de-al tău are probleme cu legea penală. Constituţia spune că până la rămânerea definitivă a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare, orice persoană este considerată nevinovată. Deci, până astăzi (miercuri- n.n.), primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, din punct de vedere juridic, era nevinovat. Astăzi (...) el este o persoană condamnată şi, ca orice cetăţean român, a declarat că va respecta decizia instanţei, îşi va ispăşi pedeapsa", a spus preşedintele PD-L. Boc a apreciat că edilul din Râmnicu Vâlcea este un primar performant şi, de aceea, a primit cu tristeţe vestea. "Dacă mergem în Râmnicu Vâlcea veţi culege foarte multe impresii pozitive de la oameni, de la modul cum ştie să rezolve problemele administrative, de la relaţia cu cetăţenii, la creativitatea în rezolvarea unor probleme acolo. E un primar care a câştigat de două ori primăria municipiului Râmnicu Vâlcea", a declarat liderul PD-L, la postul B1Tv. El a precizat că, potrivit statutului PDL, orice membru condamnat în instanţă este exclus din partid. "Noi, din punct de vedere politic, avem o prevedere în statutul PD-L: orice persoană condamnată este considerată exclusă din partid, printr-o sentinţă definitivă. Aceasta este regula", a conchis Boc. (M.T.)

UPDATE 2: Mircia Gutău s-a predat Poliţiei, Nicolae Dicu a fost ridicat de acasă de poliţişti

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, s-a predat la sediul IPJ Vâlcea, în noaptea de miercuri spre joi, întorcându-se din drumul spre judeţul Suceava, unde urma să meargă la înmormântarea unui frate, iar fostul viceprimar Nicolae Dicu a fost ridicat de poliţişti de acasă.

"Primarul Mircia Gutău s-a predat la sediul Poliţiei judeţene, după ce poliţiştii Biroului Urmăriri din cadrul Serviciului Investigaţii l-au contactat. Dânsul a spus că se îndreaptă spre o înmormântare în judeţul Suceava, am înţeles că a murit un frate al dânsului, dar colegii mei i-au explicat că este mai bine să nu mai continue deplasarea, să se întoarcă din drum şi să se prezinte la Poliţie, iar după această discuţie Mircia Gutău a înţeles şi s-a prezentat la Poliţie", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea.

Potrivit sursei citate, în celălalt caz, al fostului viceprimar al municipiului Râmnicu Vâlcea, Nicolae Dicu, poliţiştii s-au prezentat la domiciliul acestuia, unde i-au prezentat documentele, l-au ridicat şi a fost adus la Poliţie.

"Am înţeles că nu au fost probleme, i-a însoţit pe colegii mei şi nu a opus rezistenţă", a declarat mr. Gabriel Ciobotoiu. (Mediafax)

Citește și: