Mihai Draghici - Mediafax
7295 vizualizări 23 oct 2015

Imediat după reţinere, agenţi de pază şi simpatizanţi ai lui Usatîi au blocat vehiculele autorităţilor şi au izbucnit scurte îmbrânceli între manifestanţi şi forţele de ordine.

Renato Usatîi a fost dus la Procuratura Generală din Republica Moldova.

"Renato Usatîi a fost privat de libertate ilegal. Nu am fost lăsată să îl însoţesc. A fost transportat cu forţa", a declarat avocata acestuia, Ana Ursache.

Liderul formaţiunii proruse Partidul Nostru plecase marţi în Rusia după ce Procuratura Generală anunţase iniţierea cercetării penale în cazul său. Renato Usatîi a publicat online înregistrări ale convorbirilor telefonice dintre fostul premier Vlad Filat, arestat pentru corupţie, şi omul de afaceri Ilan Shor, precizând că a interceptat discuţiile pentru a arăta că aceştia sunt complici.

Procuratura Generală din R.Moldova s-a autosesizat şi a început urmărirea penală în cazul difuzării înregistrării convorbirilor dintre Ilan Shor şi Vlad Filat, dar şi a afirmaţiilor lui Renato Usatîi despre interceptarea convorbirilor unor demnitari şi politicieni. Cercetarea penală este efectuată de Secţia pentru criminalitate organizată din cadrul Procuraturii Generale, sub aspectul comiterii infracţiunii de încălcare a dreptului la secretul corespondenţei.

Renato Usatîi, care este primarul oraşului Bălţi, a declarat, într-o emisiune la postul moldovean de televiziune Realitatea TV, că are înregistrări şi cu discuţiile liderului liberal Mihai Ghimpu, ale premierului Valeriu Streleţ, ale fostului premier Iurie Leancă şi ale oligarhului Vlad Plahotniuc, pe care, de asemenea, le va face publice.

Potrivit lui Usatîi, aceste convorbiri telefonice nu au fost interceptate de Serviciul moldovean de Securitate (SIS), ci de o aplicaţie-spion pentru telefoane mobile. "Pe telefon vine un mesaj în care apare o aplicatie şi cere să fie instalată. Odată instalată, această aplicaţie poate citi toată informaţia din telefon", a explicat el. "Am demonstrat pe parcursul anului trecut că Usatîi este un virus care intră acolo unde îi trebuie. Am declarat anul trecut că Filat o sa fie supravegheat şi va ajunge la puşcărie. Şi am fost nevoit să-mi îndeplinesc promisiunea în faţa cetăţenilor şi am fost nevoit chiar şi pentru securitatea mea. Am făcut acest lucru pentru a demonstra că Shor şi Filat sunt complici", a declarat Usatîi în cadrul emisiunii "Pahomi".

Politicianul a mai dezvăluit că Filat ar fi încercat să-l convingă pe Shor, în prezent primar al oraşului Orhei, să-şi asume toată vina pentru furtul banilor din sistemul bancar al Republicii Moldova şi să părăsească ţara, fugind în Israel. Ulterior, Vlad Filat ar fi fost ales în funcţia de preşedinte al ţării, iar după câteva luni de mandat l-ar fi chemat pe Shor înapoi în R.Moldova. Vlad Filat este în arest preventiv pentru luare de mită şi fraude.

Renato Usatîi este unul dintre organizatorii mitingurilor proruse de la Chişinău. Formaţiunile proruse Partidul Socialiştilor, condus de Igor Dodon, şi Partidul Nostru, condus de primarul din Bălţi, Renato Usatîi, cer demisia Guvernului proeuropean condus de Valeriu Streleţ, a preşedintelui Nicolae Timofti şi alegeri parlamentare anticipate.

Cine este Usatîi, primarul milionar din Bălţi

La Bălţi, milionarul Renato Usatîi, 36 de ani, a câştigat în 2015 primăria cu peste 73% din voturi, reprezentând propriul partid, „Partidul Nostru”, fostul Partid Ţărănesc Creştin Democrat. Usatîi are legături de afaceri puternice cu Kremlinul, precum şi cu serviciul secret FSB, firmele sale lucrând cu Căile Ferate Ruse, un gigant de stat al Rusiei. Conform unui documentar realizat de Rise Project, Usatîi este cel care a preluat banca Universalbank de la Chişinău, lăsându-l pe milionarul Gherman Gorbunţov fără acţiuni la această bancă.

În noiembrie 2014, partidul său „Patria” a fost eliminat din cursa electorală pentru Parlament, iar Usatîi a fugit la Moscova, după ce autorităţile de la Chişinău l-au acuzat că a primit finanţare ilegală din Rusia (aproape 400.000 de euro).

De asemenea, autorităţile moldovene au pus partidul lui Usatîi în legătură cu gruparea paramilitară „Antifa”, după un raid asupra membrilor săi în urma căruia a fost găsit un întreg arsenal – grenade, lansatoare de grenade, pistoale, muniţie, etc. Gruparea ar fi pregătit un „Maidan sângeros” la Chişinău, după modelul protestelor de la Kiev, urmărind destabilizarea puterii politice din Moldova şi atacarea unor instituţii de stat. Un deputat apropiat de această mişcare se afla pe listele de candidaţi ai partidului lui Renato Usatîi.

Citește și: