152 vizualizări 10 aug 2010

La 106 ani, o bunicuţă din sectorul 2 al Capitalei a condus "lecţia deschisă de gimnastică" ţinută, marţi dimineaţă, în parcul Plumbuita. Alături de venerabila doamnă au făcut gimnastică primarul Neculai Onţanu împreună cu aproximativ 100 de sportivi amatori din sectorul 2.

Veterana de vârstă, Elena Tarcevschki a vrut astfel să demonstreze că mişcarea a ţinut-o sănătoasă şi în putere chiar după ce a devenit centenară. Doamna Tarcevschki s-a născut în 1905, este mamă a trei copii cu vârste cuprinse între 66 şi 71 de ani, are un venit lunar de 763 de lei şi crede cu tărie că secretul longevităţii sale stă în muncă.

Chiar şi acum, la 105 ani, ea are grijă de florile din grădină, pe care le stropeşte zilnic, îşi face singură curăţenie şi chiar mătură curtea. Este credencioasă, merge săptămânal la biserică şi ţine post în zilele de miercuri şi vineri.

Doamna Tarcevchki nu a fumat, nu a consumat băuturi alcoolice, a avut un stil de viaţă sănătos, bazat pe multă mişcare şi o alimentaţie cu un consum foarte redus de carne şi produse din carne. Pentru pensionarii din sectorul 2 , primarul Neculai Onţanu a înfiinţat Clubul Înţelepţilor, care funcţionează în Bulevardul Basarabia nr.96, Clubul Seniorilor din Parcul Plumbuita şi Centrul pentru activităţi recreative şi inovare ocupaţională din strada J. L. Calderon nr.39. Membrii celor trei cluburi beneficiază de asistenţă specializată timp de două ore pe săptămână.

Prin infiinţarea acestor cluburi s-a dorit combaterea marginalizării persoanelor de vârsta a treia dar şi a sedentarismului, asteniei şi surmenajului.

Citește și: