Clarice DINU Andrei Luca POPESCU
8685 vizualizări 7 aug 2013

Cu câteva ore înaintea de a deschide Festivalul Cartofului, primarul Robert Raduly a ridicat la cote maxime tensiunea în Miercurea Ciuc cu o urmărire ca în filme prin centrul oraşului, finalizată cu "capturarea prin alunecare" a unui ofiţer SRI, identificat de poliţie ca H.C.

"Am prins securistul!",  a strigat edilul la finalul cursei încheiate cu o căzătură a sereistului, după care a sunat la poliţie pentru a cere să-l predea pe omul caresusţine că îl ”urmăreşte” şi îl ”hărţuieşte” de câteva săptămâni. La faţa locului au ajuns nu unul, ci două echipaje, pentru că şi ofiţerul a cerut ajutorul oamenilor legii, reclamând că a fost bătut de edil. În plus, colegii sereistului au venit şi ei să-l susţină, "pentru că era deranj maxim că primarul şi-a permis să-l urmărească pe ofiţer", a relatat, pentru Gândul deputatul UDMR, Korodi Attila, ajuns la faţa locului imediat după incident.

Totul s-a soldat cu două reclamaţii la poliţie, două vizite la spital, a lui Raduly, dar şi a ofiţerului, şi o precizare a SRI că angajatul său "se afla în timpul liber şi filma cu telefonul personal, într-un spaţiu public".

Bineînţeles, variantele celor implicaţi în incident diferă. Dacă din partea primarului este vorba doar de o urmărire şi imobilizare, de partea cealaltă se vorbeşte despre o altercaţie soldată cu rănirea ofiţerului.

Varianta UDMR

Deputatul UDMR Korodi Attila, cel care l-a însoţit pe primarul Raduly la Poliţie, a povestit pentru gândul că vineri seară, cu ocazia zilelor oraşului, edilul se afla la un dineu oficial la cel mai mare hotel din localitate, oferit oficialităţilor din oraşele înfrăţite cu Miercurea Ciuc, când l-a observat pe bărbat că insistă şi îl fotografiază.

În acel moment, primarul a vrut să îl prindă. Bărbatul a fugit, edilul după el, chiar dacă la ieşirea din hotel a tras o căzătură în urma căreia i s-a deschis o rană de la care îşi scosese copcile chiar în cursul dimineţii. "Primarul fiind sportiv, a fugit după el, de la hotel până în Piaţa Centrală. Vreun kilometru pentru că individul nu a putut mai mult. A alunecat şi a căzut. Primarul l-a prins, a cerut ajutorul oamenilor şi a chemat poliţia", a relatat Korodi, precizând că au fost făcute două solicitări la poliţie, pentru că şi ofiţerul a sunat. El a insistat că nu a fost vorba de vreo bătaie. Deputatul UDMR a precizat că la faţa locului , în spatele maşinii în care era reţinut bărbatul erau şi colegi de-ai acestuia care îi veniseră în ajutor şi care ulterior l-au dus la spital. "Era un deranj maxim, mai mult din cauza faptului că cineva a avut curajul să facă asta", a spus el. Korodi l-a însoţit pe Raduly la Poliţie, unde primarul a cerut să se confirme sau să se infirme dacă bărbatul care l-a urmărit a avut o însărcinare oficială în acest sens. Raduly a ajuns şi la spital pentru a-şi îngriji rana ce i se deschisese în urma căzăturii de la hotel.

Oricum, a precizat Korodi, o astfel de situaţie când liderii UDMR sunt fotografiaţi sau filmaţi de persoane pe care nu le cunosc sunt destul de frecvente. "La orice eveniment sunt oameni cu camere care sunt în jurul presei, dar nu sunt de la presă.  E un oraş mic, ne cunoaştem cu toţii. Deja ne salutăm într-un fel. Le dăm bună ziua şi ne răspund în română", a comentat deputatul Uniunii, adăugând că ceea ce s-a petrecut vineri seară "e o situaţie neplăcută, pentru că se întâmplă lucruri care nu ar trebui să se întâmple".

"Capturarea" sereistului a fost anunţată de Robert Raduly a două zi dimineaţă, în deschiderea Festivalului cartofului. "Am asistat la o luare de poziţe hotărâtă împotriva celor care mă supraveghează, această situaţie nu mai poate fi tolerată făra o reacţie", a declarat el, citat de  portalul maszol.ro. De altfel, jurnaliştii de la maszol.ro i-au făcut şi o fotografie celui care îl "supraveghea" pe primar, acesta confirmând că el este omul care îl urmărea.

Sursa foto: www.maszol.ro

Primarul Robert Raduly nu a putut fi contactat pentru precizări.

Varianta SRI

Un răspuns la solicitările lui Robert Raduly au venit abia după câteva zile de la purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava. Potrivit acestuia, ofiţerul se afla în timpul liber, iar în timpul altercaţiei a fost lovit destul de puternic la cap. „Este vorba despre un ofiţer al SRI, care se afla în timpul liber, într-un loc public. Nu se afla în vreo misiune a Serviciului. De altfel, am înţeles că filma cu un telefon personal, în mod public. Din câte am înţeles, a fost lovit destul de puternic la cap, a fost internat la Miercurea Ciuc şi apoi a fost transferat la Spitalul Militar din Braşov. Aşteptăm să vedem despre ce a fost vorba, este o anchetă în desfăşurare a procurorilor, pentru violenţă şi vătămare corporală, înţeleg că ar fi dispărut şi o borsetă cu acte şi carduri bancare. Bineînţeles că, în funcţie de ce spun procurorii, vom declanşa şi noi o anchetă internă la SRI”, a declarat, pentru gândul, Sorin Sava.

Ce spune Poliţia

Cu toate că Attila Korodi a precizat că între Raduly şi ofiţer nu a avut loc o altercaţie, într-un comunicat al Poliţiei din 5 august se face referire tocmai la aşa ceva, cercetările desfăşurându-se sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri sau alte violenţe.

"În temeiul sesizării, la faţa locului s-a deplasat imediat o echipă operativă care, în urma primelor verificări efectuate, a stabilit că în jurul orei 22:30, în apropierea Pieţei Agroalimentare, între R.R. de 45 de ani, localnic, şi concitadinul său H.C. de 46 de ani, a avut loc o altercaţie în timpul căreia acesta din urmă reclamă că i-a dispărut o borsetă pe care o avea legată la brâu", se artă în comunicat, precizându-se că H.C.  a fost transportat la Spitalul Judeţean Miercurea-Ciuc, unde a rămas internat la Secţia Chirurgie pentru îngrijiri medicale.

"Cercetările sunt în acest caz continuate, sub supravegherea şi coordonarea procurorului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri sau alte violenţe, precum şi în vederea stabilirii detaliilor legate de dispariţiei borsetei şi a tuturor cauzelor şi împrejurărilor exacte ale producerii acestui eveniment, urmând ca, în funcţie de probatoriul ce urmează să fie administrat, să se extindă cercetările şi sub aspectul comiterii altor infracţiuni, pentru care vor fi propuse soluţii legale prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc", se mai arată în comunicat.

 

Citește și: