864 vizualizări 29 nov 2018

Societatea de Transport Bucureşti (STB) va scoate pe traseu primele autobuze Otokar începând cu Ziua Naţională a României, anunţă Primăria Capitalei.

”În sfârşit, pe străzile Capitalei vor circula autobuze noi şi moderne, care vor asigura bucureştenilor servicii de transport civilizate, la standarde europene. Primele 30 de autobuze Otokar, achiziţionate de Primăria Capitalei şi predate STB SA, vor ieşi în trasee începând cu data de 1 decembrie. Noile autobuze sunt dotate cu aer condiţionat, cu sistem de taxare inteligent, sunt accesibilizate pentru toate categoriile de pasageri şi beneficiază de supraveghere video atât în interior, cât şi în exterior”, a declarat primarul General, Gabriela Firea.

Cele 30 de autobuze Otokar vor asigura serviciul de transport pe liniile 302 (cu autobuze de 10 metri lungime), 336 şi 601 (cu autobuze de 12 metri lungime), precum şi pe liniile 780 şi 783, care fac legătura cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă (cu autobuze articulate, cu lungime de 18 metri).

Ulterior, pe măsură ce noile autobuze vor fi recepţionate, acestea vor fi introduse în circulaţie, conform graficului, pe liniile din zona centrală. Astfel, până la sfârşitul anului 2018, noile autobuze de culoare turcoaz vor mai fi văzute şi pe liniile 124, 137, 261, 682 şi 781.

 

 

 

În luna iunie a acestui an, primarul general, Gabriela Firea, a semnat împreună cu managerul general al Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi, Serdar Gorguc, contractul prin care Primăria Capitalei achiziţionează 400 de autobuze noi Euro 6. Conform graficului de livrări, până la sfârşitul acestui an, vor veni la Bucureşti primele 100 de unităţi, urmând ca anul viitor, să ajungă şi restul de 300 de autobuze. Valoarea tranzacţiei este 100 milioane euro plus TVA. Autobuzele sunt de trei tipuri în funcţie de traseele pe care vor circula: 320 de autobuze de 12 m, 50 autobuze de 10,7m şi 30 de autobuze de 18.

Noile autobuze beneficiază de tehnologie GPS, care permite localizarea în trafic şi furnizarea către călători a informaţiilor legate de timpii de aşteptare în staţie şi de parcurgere a traseului.

 

 

 

Şoferii mai corpolenţi de la Societatea de Transport Bucureşti nu încap în scaunele noilor autobuze cumpărate de Primăria Capitalei de la Otokar. Deşi s-a încercat mutarea scaunului mai în spate, se pare că în acest fel scade vizibilitatea în oglinzi.

Oficialii de la Primărie au spus că problema va fi rezolvată pe cheltuiala celor de la Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi.

Dincolo de problema pentru şoferii cu kilograme în plus, aceştia au mai semnalat şi alte nereguli:

- lipsa stopuri în spate, partea de sus (acestea sunt doar jos, vizibilitatea fiind mai redusă),

- lipsă buton oprire autobuz atunci când acesta staţionează la semafor,

- pornire cu acceleraţia, aşa cum au autobuzele vechi,

- lipsa manetă retarder la volan.

”În legătură cu aspectele semnalate, vă informăm că toate solicitările Societăţii de Transport Bucureşti, referitoarele la noile autobuze OTOKAR sunt operate, fără costuri suplimentare, de către producător, astfel încât acestea să răspundă întocmai nevoilor transportului public din Bucureşti. Astfel, vă comunicăm că toate autobuzele vor fi dotate cu funcţia "BUS & STOP" prin montarea întrerupătorului la bord, ia poziţia scaunului la conducătorul auto a fost deja ajustată, conform cu solicitarea STB. De asemenea, toate autobuzele vor fi dotate cu manetă retarder la volan, suplimentar funcţiei retarder asigurată prin pedala de frână. În ceea ce priveşte vizibilitatea în oglinzi şi stopurile spate, acestea sunt conforme cu regulamentele ECE-ONU şi omologarea RAR”, se arată în răspunsul trimis de Primăria Capitalei celor de la HotNews.ro.

 

 

Citește și: