1764 vizualizări 23 mai 2015

Fostul comandant de la Periprava a povestit la propriul proces că i-a tratat pe deţinuţi „ca un om cu frica lui Dumnezeu” şi că deţinuţii primeau mâncare decentă, relatează Ştirile Pro Tv. Mai mulţi foşti deţinuţi care se aflau în sala de judecată au izbucnit în râs. Ficior a negat toate acuzaţiile şi a considerat că tratamentele aplicate celor închişi acolo nu au fost inumane.

Ficior spune că deţinuţii primeau la micul dejun brânză, iar la prânz două feluri de mâncare. Cei prezenţi care au trăit acele vremuri pe pielea lor au izbucnit în râs.

„Primeau 250 de grame de pâine şi un turtoi, adică mălai fiert. La prânz, o zeamă de arpacaş, iar seara, ca să se odihnească, un surogat de cafea", a spus Cristinel Dumitrescu, fost detinut politic.

In privinţa bătăilor de care au avut parte cei încarceraţi, Ficior are versiunea lui: „Nu mi-am permis niciodată şi mărturisesc şi în faţa lui Dumnezeu că nu am supus detinuţii la rele tratamente".

Un martor l-a contrazis în faţa magistraţilor. „A fugit şi s-a ascuns lângă o baracă şi Ficior a venit pe la spate cu o bâtă şi i-a rupt umărul", a spus Mokar Ianos, fost deţinut politic la închisoarea Periprava.

Ion Ficior a mai explicat că deţinuţii bolnavi primeau medicamente, iar cei în stare gravă erau duşi cu un avion la spital. „Da de unde? Era avionul unităţii, ducea doar cadrele militare sau pe nevestele lor când năşteau", a spus Mokar Ianos.

„Nu-i iert nici în mormânt, nici pe lumea ailaltă", a spus şi Emanoil Mihăilescu, fost deţinut la Periprava.

Citește și: