Raluca ION
34861 vizualizări 14 sep 2011

Sâmbătă, după mai bine de doi ani de lucrări de modernizare, românii vor putea vizita din nou Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa". gândul vă prezintă primele imagini din interiorul muzeului, care arată că aşteptarea a meritat. Vă veţi întâni cu exponate pe care le cunoaşteţi de o viaţă, cum este scheletul elefantului fosil, Deinotherium Gigantissimum, unicat în lume, descoperit în Moldova, la sfârşitul secolului al 19.

Acestea sunt puse însă într-o lumina pe care nu aţi mai văzut-o niciodată. Deasupra elefantului fosil, de exemplu, se află o proiecţie spectaculoasă a unui cer zbuciumat de furtună şi străbătut din timp în timp de fulgere. În spatele lui, cinci dintre dioramele originale, create de însuşi Grigore Antipa acum un secol şi recondiţionate astăzi. În stânga şi dreapta se află diorame colorate şi luminoase, realizate de specialiştii din zilele noastre. La fel cum se află în tot muzeul, în unele dintre acestea găsindu-se şi piese noi, intrate în 2010 în colecţia muzeului, printr-o donaţie. La realizarea dioramelor a participat şi o echipă de experţi din Spania.

Pe locul 5 în topul muzeelor de istorie naturală din Europa

Vechea peşteră din muzeu a fost extinsă, în aşa fel încât să aibă şi o parte care să te ducă cu gândul la noile descoperiri speologice - cranii de homo sapiens şi picturi rupestre. La etaj, au fost rezervate pentru copii şi tineri săli de cursuri."Vom avea ateliere de recunoaştere a habitatului şi a vieţuitoarelor care trăiesc acolo. Le vom arăta copiilor o machetă a tundrei, de exemplu, iar ei vor trebui să aleagă peisajul potrivit, animalele potrivite. Am creat şi nişte cuiburi, iar participanţii la cursuri vor trebui să pună oul potrivit în cuibul potrivit.

Când fac asta, sunt răsplătiţi cu ciripitul păsării care trăieşte acolo", spune directorul muzeului, Dumitru Murariu. Vizitatorii vor avea la dispoziţie audioghiduri în limba română şi engleză, dar şi o cafenea. Totodată, ei vor putea afla informaţiile esenţiale despre animalele din diorame cu ajutorul a 67 de info-touch-uri răspândite în tot muzeul.

Pe fiecare dintre acestea se află contururile vieţuitoarelor expuse şi este suficient să apeşi de două ori pe ele pentru ca să le faci să îşi spună povestea.

Citeşte şi: NOUL ANTIPA, CEL MAI FRUMOS LOC DIN ROMÂNIA ÎN 2011

Potrivit directorului Murariu, muzeul Antipa este pe locul 5 între muzeele de istorie naturală din Europa. "Pe primul loc este, clar, British Museum, pe locul doi, Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Paris. Pe următoarele locuri sunt, după părerea mea, cele din Berlin şi Viena. Iar pe locul 5 suntem noi. Nu Madridul, nu Sofia, nu Roma", apreciază Murariu.

O vreme muzeul de la Bucureşti a fost unic în lume: modalitatea găsită de Grigore Antipa de expune animalele era nemaivăzută la începutul secolului trecut. Abia în 1922 a adoptat dioramele şi muzeul de istorie naturală din New York. Iar altele, precum cel din Sankt Petersburg au făcut-o şi mai târziu, cândva în anii '60.

Ce poţi vedea în muzeu

Cine va ajunge la Muzeul Antipa va avea de străbătut trei niveluri de frumuseţe. La subsol se află diorame cu fauna trecută sau prezentă a Românie, de la dispărutele dropii până la protejaţii pelicani creţi, de la zimbri la cerbi.

La parter, te întâlneşti într-o singură plimbare cu toate vieţuitoarele lumii, de la un urşii polari şi focile de pe gheţurile Polului Nord până la pumele din jungla sud americană, lemurienii din Madagascar sau ornitorincii din Australia. Vegetaţia a fost aleasa cu grijă pentru a se potrivi întocmai cu cea din mediul natural al animalelor; la fel şi solul pe care sunt expuse acestea.

La etaj se află diferite roci şi minerale, o sală dedicată insectelor, dar şi un spaţiu în care te întâlneşti cu uriaşii mărilor şi în care poţi studia schelete de balenă cu cocoaşă, morsă şi narval.

Spectaculoasă este zona dedicată astronomiei, unde poţi vedea o proiecţie albastră a cerului, dar şi reproducerea fidelă a unui sit arheologic: o podea de sticlă lasă la vedere fosile care par proaspăt descoperite. Tot la etaj găseşti o zonă dedicată populaţiilor exotice de pe planetă, dar şi una în care ţi se arată ce urme lasă omul asupra mediului. Iar după atâta explorat te vei putea odihni la o cafenea care va fi deschisă în curând la parter.

Un bilet de intrare la Antipa costă 20 de lei pentru adulţi. Muzeul, care va putea fi vizitat începând de sâmbătă, va fi deschis de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 20:00. Directorul Dumitru Murariu spune că, în 2008, anul de dinaintea închiderii, muzeul Antipa a avut 170.000 de vizitatori şi crede că numărul acestora va ajunge la 250.000 pe an.

Muzeul a fost închis pentru modernizare în februarie 2009, iar lucrările au fost finalizate anul acesta deşi ar fi trebuit terminate în 2010. Valoarea lor s-a ridicat la 10.9 milioane de euro fără TVA (13 milioane de euro cu TVA), bani veniţi în cea mai mare parte de la bugetul de stat. Doar 600.000 de euro au provenit din fonduri structurale.

Fotografii: Răzvan Chiriţă, Mediafax

Citește și: