Petre Mazilu
422 vizualizări 16 oct 2018

Primii 50 de porci santinelă au fost distribuiţi de autorităţi în comuna Frecăţei din Insula Mare a Brăilei, animalele urmând să ajungă în fermele şi gospodăriile unde au fost descoperite, anterior, focare de pestă porcină africană.

„Am avut 75 de porci, nu au fost toţi bolnavi, dar am picat în raza de acţiune de 10 kilometri şi au fost ucişi toţi. Ăştia noi sunt frumoşi, îmi plac, par sănătoşi. Am pregătit tot. Totul este nou, dezinfectat. Vreau să repopulez, am investit bani, am amenajat”, a spus Gheorghe Ion, unul dintre brăilenii care au primit porci santinelă.

Purceii santinelă sunt distribuiţi gratuit, câte doi pe gospodărie, şi conform procedurii, animalele vor fi supravegheate timp de 40 de zile, pentru ca, la final, dacă suinele nu păţesc nimic, se va permite repopularea fermelor şi a gospodăriilor din zonă.

„Un număr de 50 de purcei santinelă sunt amplasaţi în unitatea administrativ-teritorială, Frecăţei. Sunt cinci sate componente, purceii sunt distribuiţi cu titlu gratuit în gospodăriile în care au fost descoperite focare. Animalele vor fi supravegheate timp de 40 de zile şi dacă nu păţesc nimic se va permite repopularea. Acolo a fost descoperit primul focar de pestă porcină africană din judeţul Brăila, de aceea am început cu Frecăţei. Săptămâna viitoare vom continua acţiunea, vom merge în alte comune, o luăm în ordinea în care au apărut focarele. Purceii santinelă sunt amplasaţi doar în gospodăriile în care am avut focar, sunt alocaţi câte doi purcei pe gospodărie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila, Gicu Drăgan.

Săptămâna viitoare acţiunea va continua în alte comune, în ordinea în care au apărut focarele de pestă porcină africană. Din cauza virusului, în judeţul Brăila peste 200.000 de porci din gospodării şi ferme au murit.

Comisia Europeană a anunţat că va începe de urgenţă, chiar în luna octombrie, un audit cu privire la evoluţia evoluţia pestei porcine africane (PPA) în România, în contextul răspândirii rapide a virusului în gospodăriile domestice şi în exploateţiile comerciale.

”Comisia consideră că evoluţia pestei porcine africane este îngrijorătoare, deoarece România a anunţat, în mai puţin de patru luni, aproape 1.000 de focare în gospodăriile domestice, virusul fiind, de asemenea, confirmat în mai multe exploataţii comerciale. Această situaţie este extraordinară şi ridică îngrijorări foarte serioase,” a declarat pentru Mediafax, Anca Păduraru, purtător de cuvânt pe domeniile Sănătate, Siguranţa Alimentaţiei şi proiecte specifice legate de Uniunea Energetică în cadrul CE.

Reprezentantul Comisiei spune că UE va continua să ajute România, atât cu asistenţă tehnică, cât şi financiară, în condiţiile în care costurile totale ale epidemiei se anunţă a fi mult mai mari decât suma alocată iniţial de autorităţi, de 726.000 de euro.

”Având în vedere numărul mare de focare din România din această vară, este probabil ca necesităţile financiare ale autorităţilor române să fie cu mult peste suma alocată iniţial pentru programul pestei pestei porcine din 2018 - 726.000 de euro. În acelaşi timp, în ceea ce priveşte gestionarea / implementarea măsurilor, Comisia Europeană lucrează la pregătirea unui audit în România în luna octombrie, axat pe implementarea măsurilor luate pentru prevenirea, controlul şi eradicarea pestei porcine africane,” adaugă Anca Păduraru.

Citește și: