Andrei Luca POPESCU
1054 vizualizări 30 iun 2016

Coordonatorul de la Securitate al anchetei disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, maiorul în rezervă Marin Pîrvulescu, precum şi un alt anchetator de la Securitate al lui Ursu, colonelul în rezervă Vasile Hodiş, foşti ofiţeri în Direcţia a VI-a a Securităţii, au fost puşi sub urmărire penală pentru infracţiuni contra umanităţii, de către procurorii militari ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ei sunt acuzaţi de torturarea unei persoane aflate sub pază, cauzarea de vătămări fizice sau psihice „ce depăşesc consecinţele sancţiunilor admise de către dreptul internaţional”, precum şi de vătămarea integrităţii fizice şi psihice a unei persoane, fapte prevăzute de Codul Penal ca infracţiuni contra umanităţii.

Cei doi foşti securişti sunt acuzaţi că „au desfăşurat o serie de acţiuni represive şi sistematice faţă de Ursu Gheorghe Emil, în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist”, conform Parchetului General.

Procurorii militari au decis să deschidă ancheta după ce justiţia militară a blocat sistematic anchetarea lui Marin Pîrvulescu. Decizia a fost luată în plină campanie electorală, în octombrie 2014, după ce Andrei Ursu a făcut 17 zile greva foamei. În ultimul an, mai mulţi foşti angajaţi ai Miliţiei şi Securităţii au vorbit ca martori cu procurorii, descriind ce s-a întâmplat în arest cu Ursu. Procurorii militari l-au audiat pe fostul şef al Securităţii, generalul Iulian Vlad, contrazicându-l cu documente, iar ancheta a scos de asemenea la iveală faptul că dosarul de Securitate al lui Gheorghe Ursu a fost falsificat grosolan, după 1990, conform CNSAS.

Decizia finală a judecătorului militar Gabriel Gunescu a conţinut o motivare incredibilă a verdictului prin care Marin Pîrvulescu scăpa de cercetarea faptelor sale: magistratul a susţinut că Gheorghe Ursu nu a fost cu adevărat un disident politic, că opoziţia sa la regim a fost „nesemnificativă”, ba chiar că a fost „un privilegiat” al regimului comunist, făcându-şi concediile în străinătate.

„Mi se pare că s-a făcut o anchetă foarte solidă, detaliată, s-au luat foarte multe declaraţii. Este o nouă abordare, asta am auzit de multe ori la Parchetul Militar: avem o nouă abordare. Au dat declaraţii şi ofiţeri superiori, inclusiv fostul şef al Securităţii, Iulian Vlad. Din toate aceste declaraţii se conturează că Pîrvulescu a fost clar torţionarul care l-a torturat pe tatăl meu în toată perioada de detenţie, dar că probabil ordinul a venit mai de sus”, spunea Andrei Ursu, fiul disidentului, în noiembrie 2015, la 30 de ani de la moartea tatălui său.

„Un element nou este că s-a spart un zid al tăcerii. Este pentru prima dată când nişte securişti dau declaraţii care pot fi folosite acum în rechizitoriul care este alcătuit de Secţia Parchetelor Militare, împotriva foştilor lor colegi sau şefi. Au fost audiaţi foşti paznici din arestul Securităţii. A devenit foarte clară relaţia de subordonare totală a Miliţiei faţă de Securitate. Se ştia încă de atunci, dar acum este pe hârtie. Erau efectiv lacheii Securităţii”, mai spunea Andrei Ursu.

Citește și: