Carol Dan - Mediafax
5032 vizualizări 20 ian 2015

"Hidroelectrica a emis decizia de restituire în natură 195/2011 prin care admite notificarea 2.124/2001 a petenţilor Dominic Habsburg-Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer, toţi în calitate de succesori ai defunctei Prinţesa Ileana a României şi dispune restituirea în natură a imobilelor teren în suprafaţă de 1.186 metri mpătraţi şi centrala hidroelectrică de mică putere Bran Vechi în favoarea moştenitorilor", a comunicat Hidroelectrica la solicitatea MEDIAFAX.

Proprietatea respectivă a aparţinut prinţesei Ileana Hohenzollern-Sigmaringen şi a intrat în proprietatea statului în 1948 în baza unui decret de expropriere.

Copiii moştenitori ai prinţesei, respectiv Dominic Habsburg-Lothringen şi surorile sale Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer, au înaintat Hidroelectrica în 2001 o notificare prin care au solicitat retrocedarea proprietăţii menţionate.

În anul 2010, o comisie din Hidroelectrica a înaintat conducerii companiei de stat o notă de fundamentare cu propunerea de întocmire a documentaţiilor necesare şi emiterea deciziei de restituire.

"Microhidrocentrala Bran Vechi nu este funcţională, iar costurile aferente punerii ei în funcţiune ar implica un efort financiar care nu se justifică. De asemenea, valoarea contabilă rămasă a centralei este foarte mică, astfel că impactul acestei retrocedări asupra rezultatului Hidroelectrica este nesemnificativ", menţionează compania.

Castelul Bran, a cărui primă atestare documentară datează din 1377, a fost donat în 1920 de Consiliul orăşenesc Braşov Reginei Maria în semn de recunoştinţă faţă de contribuţia ei la înfăptuirea Marii Uniri din 1918.

Regina l-a amenajat şi l-a lăsat moştenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. După expulzarea din ţară a familiei regale, Castelul Bran a intrat în proprietatea statului român. Castelul a fost deschis în 1956, fiind parţial amenajat ca muzeu de istorie şi artă feudală. În 1987, castelul a intrat în restaurare, lucrare terminată în linii mari în 1993.

Castelul Bran a fost retrocedat lui Dominic Habsburg în 2006.

Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, şi este cel mai mare producător de electricitate din România.

Citește și: