Firuta Flutur
121 vizualizări 10 apr 2019

”În urma interviului din data de 04 aprilie 2019, Comisia de selecţie prezidată de ministrul Justiţiei nu a selectat niciun candidat în numele României pentru funcţia de procuror european. Ca urmare, procedura de selecţie a candidaţilor desemnaţi în numele României pentru funcţia de procuror european se va relua potrivit calendarului ce va fi comunicat ulterior”, se arată în anunţul Ministerului Justiţiei, postat miercuri pe site.

Pentru funcţia de procuror european din partea României s-au înscris cinci candidaţi, respectiv Cătălin Laurenţiu Borcoman, Marius Bulancea, Laura Ecedi Stoisavlevici, Elena Hach şi Daniel Horodniceanu, care au susţinut săptămâna trecută interviul cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

În urma interviului, comisia trebuia să selecteze trei candidaţi, care urmau să fie incluşi în lista cu trei candidaturi pe care ministrul justiţiei să o înainteze Consiliului Uniunii Europene, însă Ministerul Justiţiei a decis reluarea procedurii.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO îşi va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înfiinţat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.

Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.

Citește și: