Andrei Luca POPESCU
Andreea OFIŢERU
1055 vizualizări 7 nov 2014

Procurorul General al României, Tiberiu Niţu, a dispus redeschiderea dosarului prin care fostul maior de Securitate Marin Pîrvulescu este cercetat pentru implicarea sa în moartea disidentului Gheorghe Ursu, în 1985. Procurorii militari trebuie din nou să decidă dacă fostul securist trebuie urmărit penal sau nu. Fiul disidentului, Andrei Ursu, a stat 17 zile în greva foamei, purtând negocieri intense cu Niţu şi consilierii săi, cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi cu şeful Parchetelor Militare, Ion Vasilache, omul care a respins în repetate rânduri începerea urmăririi penale a securistului Pîrvulescu.

În general, argumentele procurorilor care au muşamalizat cazul securistului Marin Pîrvulescu au fost fie că faptele de care acesta era acuzat nu se încadrează la categoria crimelor împotriva umanităţii sau a celor motivate politic, fie că ele se încadrau la categoria omor, faptă care s-ar fi prescris sau pentru care fuseseră deja condamnate alte persoane - Marian Clită şi coloneii de Miliţie Tudor Stănică şi Mihail Creangă.

Astăzi, Andrei Ursu, care a slăbit 11 kilograme în timpul acestui protest, a anunţat că renunţă la greva foamei, declarându-se „uimit” de decizia lui Tiberiu Niţu, care practic redeschide calea juridică către reluarea dosarelor îngropate din aşa-numitul „Proces al Comunismului”, precum şi pentru anchetarea lui Marin Pîrvulescu, maiorul de Securitate care l-a anchetat până la moarte pe Gheorghe Ursu. Este vorba de mai multe dosare privind abuzurile asupra unor disidenţi, care însumează aproape 50 de volume, conform lui Andrei Ursu.

Ordonanţa domnului Niţu infirmă toate NUP-urile procurorilor, implicit hotărârea judecătorului Gunescu de la Tribunalul Militar Bucureşti, dispune să se redeschidă cercetarea penală şi merge în direcţia clară că toate aceste crime sunt imprescriptibile. Se dispune redeschiderea anchetei împotriva lui Pîrvulescu, în care de altfel nici nu mai e nevoie de cercetat prea mult, pentru că toate probele sunt acolo. Este un act al justiţiei române care mi se pare că în sfârşit a făcut un pas înainte”, a explicat Andrei Ursu, într-o conferinţă de presă, la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS), unde a petrecut cele 17 zile de greva foamei.

Ordonanţa Procurorului General al României trebuie avizată de către un judecător de cameră al Curţii Militare de Apel Bucureşti, apoi dosarul va fi preluat în lucru de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti. Andrei Ursu a avertizat că dacă acest lucru nu se va întâmpla sau va fi tergiversat, iar gestul lui Tiberiu Niţu a fost făcut doar în contextul campaniei electorale, el îşi va relua protestul prin greva foamei.

Niţu arată că cercetările s-au făcut superficial şi că legile au fost interpretate greşit

În Ordonanţa sa, Procurorul General reia în mod oficial un lucru pe care Andrei Ursu l-a reclamat timp de 10 ani: dosarul lui Marin Pîrvulescu, disjuns în 2003 de fostul procuror militar Dan Voinea, a fost făcut efectiv pierdut în Secţia Parchetelor Militare, dosarul disjuns nefiind niciodată înregistrat oficial.

„Analizând soluţiile de neurmărire expuse, prin prisma actelor şi lucrărilor aflate în fiecare din cele două dosare, în raport de normele interne şi convenţionale ratificate de statul român incidente, constat că ele au fost date cu nesocotirea unor date, acte şi evenimente istorice incontestabile, referitoare la împrejurări obiective cu semnificaţie penală în privinţa infracţiunilor contra păcii şi omenirii, fără o aprofundare temeinică a stării de fapt şi o fundamentare juridică riguroasă, cu interpretarea şi aplicarea greşită a legii şi cu nerespectarea dispoziţiilor referitoare la activitatea de urmărire penală”, scrie Tiberiu Niţu în Ordonanţa sa.

CITEŞTE AICI ORDONANŢA INTEGRALĂ A PARCHETULUI GENERAL

Andrei Ursu a povestit că şi acum, la negocierile purtate cu Tiberiu Niţu, procurorul militar Ion Vasilache a continuat să susţină aceleaşi puncte de vedere. „Era ferm convins că nu a existat opresiune sistematică în România pe timpul comunismului, noi trebuia să dovedim că a fost sistematică, ca să dovedim vinovăţia acestui torţionar. Parchetul trebuia să aplice acele legi care privesc crimele împotriva umanităţii, tratamentele neomenoase. Domnului Vasilache nu îi ajungeau, în 2014, toate cărţile care s-au publicat despre aceste lucruri, vorbesc de cele ale lui Radu Filipescu, Doina Cornea, Paul Goma, Hagiu-Dumitreasa, au fost mult mai mulţi, toată lumea le ştie”, a spus Andrei Ursu.

Andrei Ursu a mai explicat că Tiberiu Niţu i-a spus că nu a auzit de acest caz până la discuţiile cu el, pe timpul grevei foamei. „M-am mirat, pentru că am trimis plângeri la domnia sa, la adresa lui Ion Vasilache (şeful Secţiei Parchetelor Militare), însă acestea ajungeau să fie rezolvate tot de Vasilache”.

Procurorii de după Dan Voinea nu au făcut decât să îngroape aceste dosare, denumite generic Procesul Comunismului. Toţi aceşti generali s-au preocupat să găsească hibe şi să le îngroape. Parcă au fost păstraţi acolo pentru a spăla Securitatea din anii 80”, a mai declarat Andrei Ursu.

O banană şi un iaurt, după 17 zile doar cu apă

Andrei Ursu nu este la primul protest prin greva foamei, el a mai protestat similar şi în anul 2000. Medicul care i-a stat alături şi atunci, şi acum, Camelia Doru, a explicat că starea lui Ursu se agrava, el însuşi recunoscând că îşi pierduse speranţa şi că nu credea că va rezista şi a treia săptămână fără mâncare.

„El şi-a antrenat organismul înainte să intre în greva foamei, şi-a redus aportul de hrană înainte. A pierdut mult în greutate şi intrase pe o pantă descendentă, era hipotonic, astenic, avea dificultăţi de mişcare. Toate mergeau în jos”, a declarat medicul Camelia Doru.

Andrei Ursu a primit ordonanţa lui Niţu prin email, miercuri în jurul orei 19. „Nu-mi venea să cred. Am stat şi am studiat-o toată noaptea şi a doua zi m-am consultat cu avocaţii şi cu specialiştii, care mi-au zis că acum nu mai există cale de întoarcere pentru această Ordonanţă, care e tare”, a spus Ursu despre cum s-a decis să încheie greva foamei.

Fiul disidentului a încheiat greva foamei joi. „Am mâncat o banană, foarte încet, mi-a luat vreun sfert de oră. După câteva ore am mai mâncat un iaurt de băut. Ăla mi-a picat rău”, şi-a amintit Ursu primele ore după renunţarea la forma extremă de protest.

Andrei Ursu a stat în greva foame timp de aproape 3 săptămâni, solicitând  Parchetului General şi Ministerului Justiţiei să facă demersuri pentru a redeschide un dosar penal împotriva fostului maior de Securitate Marin Pîrvulescu, cel care a coordonat ancheta în timpul căreia Gheorghe Ursu a murit în arestul Miliţiei, din cauza bătăilor repetate.

Cazul Gheorghe Ursu durează de 15 ani, timp în care judecătorii militar şi procurorii civili au refuzat în repetate rânduri să deschidă o anchetă pentru a verifica dacă Marin Pîrvulescu trebuie adus în faţa justiţiei sau nu.

 

Citește și: