25 vizualizări 27 sep 2007

Procesul în care preşedintele Traian Băsescu a contestat decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) – care l-a sancţionat pentru folosirea expresiei “ţigancă împuţită” referitoare la o jurnalistă de la un post de televiziune – a ajuns la a doua amânare. La termenul de ieri, avocatul preşedintelui Traian Băsescu a depus la dosar o cerere prin care solicită analizarea actelor şi înregistrarea video depusă la dosar de membri ai CNCD.

Procesul se va relua la sfârşitul lunii viitoare. În mai, CNCD a decis să-l sancţioneze pe preşedintele Traian Băsescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, că utilizarea expresiei “ţigancă împuţită” de către şeful statului, la adresa jurnalistei de la Antena 1, este o discriminare. Referitor la apelativul “păsărică” utilizat de Băsescu în discuţia cu jurnalista de la Antena 1, CNCD a decis că “fapta nu e de natură să atragă răspunderea contravenţională”, însă “limbajul folosit nu e unul adecvat”.

În replică, şeful statului a respins categoric decizia CNCD şi a anunţat că o va contesta în instanţă. La jumătatea lunii mai, preşedintele Traian Băsescu i-a luat, prin forţă, telefonul mobil jurnalistei Andreea Pană, de la Antena 1, care îl filma în timp ce acesta se afla la cumpărături într-un hipermarket. El s-a adresat ziaristei cu apelativul “păsărică”. După ce şeful statului s-a urcat în autoturismul personal, aparatul l-a înregistrat pe Băsescu în timp ce o numea pe jurnalistă “ţigancă împuţită”. Înregistrarea respectivă a fost ştearsă. Ulterior, aparatul a fost restituit, iar angajaţii postului TV au reuşit să recupereze înregistrarea afirmaţiilor şefului statului, care a fost făcută publică. (I.C.)

 

Citește și: