Catalin Lupasteanu - Mediafax
Andrei Luca POPESCU
75220 vizualizări 9 iul 2015

Procurorii DNA îl acuză pe procurorul Emilian Eva că în perioada mai-iunie 2014, în timp ce o rudă de-a sa era internată în spital, i-a solicitat unui medic să aibă grijă de ruda sa, „ca să fie bine pentru toată lumea”. După aceea, pe 16 iunie 2014, procurorul a clasat un dosar penal în care medicul respectiv era urmărit penal pentru luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual şi uz de fals. Acest lucru s-a întâmplat la doar 4 zile după ce dosarul penal a ajuns în lucru la Emilian Eva.

Potrivit unor surse judiciare, care citează documente al procurorilor DNA, celinternat în spital era tatăl procurorului, Ludovic Eva, iar medicul în cauză era cardiologul Dan Tesloianu, de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iaşi.

Ulterior, mai arată procurorii DNA, Eva a primit de la medicul respectiv 57 de tablouri, intermediind vânzarea lor mai departe, oprindu-şi un comision de 16.000 de euro, în perioada august 2014-martie 2015. Eva i-a vândut tablourile lui Mardarasevici Gabriel.

În februarie 2015, Emilian Eva ar fi susţinut că trebuie să restituie 20.000 de euro împrumutaţi de la un om de afaceri, Giani Canschi, pentru a achiziţiona tablouri şi a le revinde. Astfel, el i-a cerut medicului 5 tablouri ale unor pictori cunoscuţi, pe care ar fi urmat să i le dea omului de afaceri. De fapt, Eva a păstrat tablourile sau veniturile obţinute din vânzarea unora dintre ele pentru sine, susţine DNA.

Eva a mai primit de la medicul pe care l-a scăpat de dosarul penal un tablou subevaluat, pe care a plătit 1.000 de lei în loc de 2.000 de lei, cât era valoarea sa de piaţă. Era vorba de lucrarea «Peisaj mediteraneean», executată de R.Negelly. Eva a mai primit şi două tablouri gratis de la medic - "Natură statică cu ceşti" de Vasile Popescu şi "Natură statică cu statuetă de abanos" de Dimitrie Berea.

Ulterior, procurorul Emilian Eva a obţinut în ianuarie 2015 un certificat de export de la Ministerul Culturii, trimiţând cele 3 tablouri în Marea Britanie, pentru a le valorifica la o casă de licitaţie. Unul dintre tablouri era primit mită de la medic şi figura în certificatul obţinut de la Ministerul Culturii ca aparţinând fiicei lui Eva, Bianca Mădălina.

În total, în perioada anchetată de procurori, Emilian Eva a tranzacţionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro. Această activitate este incompatibilă cu profesia sa de magistrat, acuză DNA.

Eva a achiziţionat, în perioada noiembrie 2014-aprilie 2015, 94 de tablouri de la diverse persoane fizice, semnate de pictori români sau străini bine cotaţi pe piaţă, pe care le-a lăsat în custodie unor case de licitaţie din Bucureşti. 16 dintre aceste tablouri au fost evaluate la 81.600 de euro.

Procurorul a postat prin intermediari anunţuri pe internet, pentru vânzarea a 34 de tablouri, solicitând suma totală de 51.800 de euro. În perioada august 2014-iunie 2015, Eva a dus tratative pentru achiziţionarea de tablouri de la persoane fizice sau de la galerii de artă, a cerut evaluări de la experţi, a restaurat şi a valorificat 97 de tablouri. 12 dintre aceste tablouri au fost evaluate la 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline şi 7.500 de lei, conform DNA.

Emilian Eva nu a menţionat toate aceste sume şi bunuri în declaraţia sa de avere, conform DNA.

Magistratul ieşean a venit joi după-amiază la DNA, fiind citat în acest dosar. După ce l-au audiat, procurorii au luat măsura reţinerii sale.

Procurorii anticorupţie l-au mai audiat, şi pe 25 iunie, pe magistratul Emilian Eva, după ce biroul acestuia de la Parchetul Tribunalului Iaşi şi locuinţa sa au fost percheziţionate. La finalul audierii lui Emilian Eva, anchetatorii au luată măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Începerea urmăririi penale în acest dosar a fost dispusă în 4 februarie şi, ulterior, în 23 iunie, pentru efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, executarea de falsuri ale bunurilor culturale mobile clasate, în scopuri comerciale sau dacă au fost expuse în public, tăinuire şi folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unui persoane neautorizate la aceste informaţii.

În 24 iunie, procurorii au dispus extinderea cercetărilor în cazul procurorului Emilian Eva, pentru operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii.

Potrivit unor surse judiciare, Emilian Eva ar fi introdus pe piaţa de artă din România şi ar fi tranzacţionat sub diverse forme, direct sau prin intermediari (case de licitaţii, magazine on-line, vânzarea directă către persoane interesate de investiţii în artă, exporturi în ţări din spaţiul comunitar), bunuri culturale prezentate ca fiind autentice, dar între care erau şi unele false.

Procurorii au înregistrări audio-video şi ale unor convorbiri telefonice, declaraţii ale unor martori şi documente de la reprezentantul unei galerii de artă din care rezultă că, în perioada noiembrie 2014 - iunie 2015, Emilian Eva a tranzacţionat sau a intermediat tranzacţionarea unui număr de peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.

Anchetatorii susţin că Emilian Eva ar fi interpus mai multe persoane în cumpărarea de picturi, transportul, evaluarea şi expertizarea acestora, precum şi în exportul unora dintre operele de artă. Printre persoanele care l-ar fi ajutat pe Emilian Eva sunt Ioan Eva, un nepot al acestuia, asistent medical la Spitalul de Boli Infecţionase "Sfânta Parascheva" din Iaşi, şi fiica magistratului.

Sursele citate au precizat că anchetatorii au probe că, în perioada noiembrie 2014 - aprilie 2015, Emilian Eva a achiziţionat, de la diverse persoane, 94 de tablouri, unele semnate de pictori români sau străini bine cotaţi pe piaţa de artă din România, pe care, în mod direct sau prin intermediari, le-ar fi lăsat în custodie spre evaluare la Casa de licitaţie Ara Art din Bucureşti. Dintre aceste opere de artă, 16 tablouri, semnate sau executate de pictorii Ziffer Sandor, Nicu Enea, Piliuţă Constantin, A. Popp, Oszcar Nagy, Thorma Janos şi Aurel Ciupe, au fost evaluate la 81.600 de euro.

Totodată, în perioada ianuarie - februarie 2015, Emilian Eva ar fi postat, prin intermediari, spre vânzare, pe site-ul olx.ro, cu menţiunea "tablouri originale/expertizate", 34 de opere de artă presupus a fi semnate sau executate, printre alţii, de pictorii Octav Băncilă, Tibor Erno, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Ştefan Pelmuş, Constantin Piliuţă, Mircea Ciobanu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, Sabin Bălaşa şi Jean Steriadi, solicitând suma totală de 51.800 de euro.

Din datele deţinute de anchetatori mai rezultă că, în perioada 4 februarie - 22 iunie, Emilian Eva ar fi achiziţionat sau a dus tratative în vederea achiziţionării de la diverse persoane sau galerii de artă, a cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, a restaurat, apelând la diverşi pictori sau restauratori, şi a valorificat sau a încercat să valorifice aproximativ 97 de tablouri, dintre care 12 au fost evaluate, de către Eva şi intermediari, la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline şi 7.500 de lei, au precizat sursele citate.

Anchetatorii susţin şi că, în 12 ianuarie, prin intermediul fiicei sale, Bianca Mădălina Eva, procurorul ar fi obţinut de la Ministerul Culturii - Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, un certificatul de export definitiv, în baza căruia ar fi trimis în Marea Britanie trei tablouri semnate Dimitrie Berea, care urmau să fie valorificate prin intermediul unei case de licitaţii.

În declaraţia de avere din 15 iunie 2015, la capitul "Bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau universal, a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 euro", procurorul Emilian Eva a făcut următoarele menţiuni: "Tablouri achiziţionate de la colecţionari: 2014 - Autor indescifrabil - 1000 ron; Autor indescifrabil - 1000; V. Popescu - 1000 USD; C Ressu - 1000 euro; S Ziffer - 800 euro; D. Ghiaţă - 800 euro; A Bălţatu (acuarelă) - 800 ron; C. Baba (cărbune – 2 bucăţi - 2000 ron); R Postolache - acuarele - 3 buc.- 1200 ron; E. Tomaziu - 500 ron; R. Dărîngă - 2 bucăţi 1500 ron; A. Cristescu 2 buc. - 600 euro; A.N. acuarelă - 150 ron; 2015 -1. Achiziţie din galerii: T Erno - 2.000 euro; T. Erno – 2000 euro; M. Teişanu – 1000 euro; R. Negely – 500 euro; R Negely cărbuni – 300 euro; A. Negoşaru – 800 ron; autor indescifrabil – 2 buc. – 1200 ron; autor indescifrabil – 800 ron; autor indescifrabil – 800 ron".

Potrivit anchetatorilor, din analiza declaraţiei de avere rezultă că Emilian Eva a achiziţionat, în perioada 13 iunie 2014 (data întocmirii declaraţiei de avere din anul trecut, în cuprinsul căreia nu se regăseşte vreo menţiune privind achiziţia vreunei picturi) - 15 iunie 2015, un număr de 27 de tablouri, de la casele de licitaţie şi colecţionari, evaluate în total la 9.000 de euro, 10.750 de lei, 1.000 de dolari. Procurorii susţin că datele menţionate de Emilian Eva în declaraţia de avere din 2015 sunt necorespunzătoare adevărului.

Emilian Eva, fost procuror la DNA Iaşi, în prezent procuror la Parchetul Tribunalului Iaşi, a devenit cunoscut după ce l-a trimis în judecată, în decembrie 2008, pe Dan Voiculescu, condamnat în baza probatoriului la 10 ani de închisoare.

În octombrie 2014, procurorul Emilian Eva a fost sancţionat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cu diminuarea indemnizaţiei cu 20 la sută pe o perioadă de cinci luni, pentru modul în care a anchetat un dosar de corupţie al unor interlopi ieşeni. Prin aceeaşi decizie a fost sancţionat disciplinar şi procurorul Sorin Mihail Călin, care a primit un avertisment.

Inspectorii judiciari au stabilit că Emilian Eva şi Sorin Călin au avut manifestări care "au adus atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu" şi şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

Sancţiunile au fost aplicate de CSM în urma apariţiei în presa ieşeană a unor informaţii cu privire la modul în care cei doi procurori au anchetat un dosar de corupţie în care au fost trimişi în judecată interlopii Gheorghe Clapon, Francisc Cristodorescu şi Gheorghe Rusu-Corduneanu. Interlopii au fost acuzaţi de trafic sau complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani, ultraj, deţinerea sau portul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept. Faptele reclamate în presă se referă la faptul că probele anchetatorilor au fost strânse în mod abuziv, iar dosarul conţine mai multe vicii.

 

 

BREAKING NEWS. Lovitură de teatru la guvernare. Anunţul la rupere făcut în urmă cu câteva minute îi dă ŞAH lui Victor Ponta: http://goo.gl/wg5SaVCum comentaţi acest anunţ?

Posted by Gandul on 10 Iulie 2015

 

 

 

Traian Băsescu, mesaj dur pentru "doi nesăbuiţi din fruntea statului român" şi pentru Muftiul Murat Iusuf: "Ciocul mic... Ponta, sigur te-ai operat la picior şi nu la cap?" - http://goo.gl/NpXBKu

Posted by Gandul on 9 Iulie 2015

 

 

Citește și: