Adriana Mit
115 vizualizări 15 apr 2019

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a afirmat, luni, la Timişoara, în timpul unei dezbateri privind independenţa justiţiei, că în câteva zile rechizitoriul în dosarul Revoluţiei va fi făcut public, după ce datele personale vor fi anonimizate.

„În câteva zile sperăm că rechizitoriul va putea fi anonimizat conform standardelor directivei europene în materie de date personale. Sunt nişte interdicţii, nu putem da date personale ale unor persoane şi nişte detalii care intră sub regimul acestei directive. Dar de îndată ce vor fi anonimizate datele şi se va clarifica acest aspect, rechizitoriul, fiind de foarte mare interes public, va fi prezentat public pentru a se vedea cum au decurs evenimentele de la declanşarea lor şi până la consumarea lor. Cert este că au fost multe sute de victime, dacă reţin 862 de morţi după 22 decembrie, circa 2.000 de răniţi, ceea ce este absolut impresionant şi impunea un efort major pentru a da explicaţii acestor evenimente tragice în care au murit foarte mulţi oameni şi au fost răniţi foarte mulţi. Personal m-au impresionat cei care veneau, victimele, aparţinătorii lor care veneau în audienţă la Parchetul General să ne arate lucruri care au rămas de la copiii lor sau cei care veneau răniţi şi arătau în ce situaţie au ajuns”, a precizat Augustin Lazăr.

Procurorul general al României a ţinut să-i felicite pe procurorii care au lucrat la dosarul Revoluţiei şi l-au finalizat, în condiţiile în care acesta „trena” de 30 de ani.

„Felicitări colegilor care au reuşit (...) şi nu într-un context fericit, ci într-un context care a dat de lucru şi această echipă a trebuit să se regenereze pe parcurs pentru că mereu ieşea câte un act normativ că un procuror nu mai poate lucra în secţia parchetelor militare pentru că nu are gradul sau vechimea. Mereu apărea un act normativ prin care erau încurajaţi unii să meargă la pensie, pentru că au anumită vârstă şi au praful vechi pe ei, să rămână cei care nu ştiau despre dosar, era un alt efort de actualizare. Şi aşa, într-un context foarte animat, foarte dificil şi emoţional cum s-a creat în România este cu atât mai remarcabil că au avut puterea de a se concentra şi de a soluţiona un dosar care trena de 30 de ani cu o soluţie temeinică şi legală”, a adăugat Augustin Lazăr.

Procurorul general a participat, vineri, la o masă rotundă despre independenţa justiţiei, la Timişoara. De asemenea, Societatea Timişoara i-a acordat premiul „Speranţa" pe anul 2018, la începutul dezbaterii.

Procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus au fost puşi sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii, a anunţat procurorul general Augustin Lazăr, în urmă cu o săptămână.

 

Citește și: