Dana Stanila
208 vizualizări 4 apr 2017

„Cred că ar trebui întâi să înţelegem termenul, să îl întrebaţi pe domnul ministru al Justiţiei în ce va consta şi noi, bucuroşi le ducem toate", a spus procurorul şef DIICOT Daniel Horodniceanu, întrebat fiind despre auditul extern pe care îl va efectua Ministerul Justiţiei.

„E firesc ca Ministerul Public să fie tratat ca un tot unitar, pe de altă parte, DIICOT nu a constituit până acum nici obiect al Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi nici mecanism de verificare făcut de domnul ministrul al Justiţiei în perioada anterioară, dar dacă dumnealui doreşte să analizeze întreaga avctivitate a Ministerului Public, sigur că Ministerul Public înglobează şi DIICOT-ul", a mai spus Horodniceanu. Procurorul şef al DIICOT a declarat şi că până în prezent nu a avut discuţii cu ministrul Justiţiei pe marginea acestui subiect.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat că va începe un audit la toate marile unităţi de parchet, DNA, DIICOT şi Parchetul General, pentru a se face verificări privind managementul instituţiilor.

„Eu am făcut acea evaluare, pe care articolul 132 din Constituţie mi-o permitea, că si eu consideram că e un derapaj, dar nu am uitat că legea 303 permite evaluarea procurorilor pe fond şi voi dispune un audit extern care să verifice nu DNA şi Parchetul General, ci şi DIICOT, pentru că procurorii din România, cei 2.650 procurori, funcţionează în structurile de bază. Atunci ar fi nedrept să te duci la unii şi să-i ocoleşti pe alţii. Într-un timp pe care nu l-am stabilit voi dispune un autit extern la DNA, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi DIICOT. (..) Evaluarea care îi revine în competenţă ministrului Justiţiei nu a fost una superficială ci de raportare a Ministerului Public la limitele competenţelor constituţionale. O evaluare corectă presupune ambele proceduri, de raportare la Constituţie si de evaluare a managementului", a declarat ministrul Toader la Antena 3.

Ministrul Justiţiei a dat exemple de arii din activitatea celor trei Parchete care vor fi verificate, făcând trimitere la timpul de soluţionare a unui dosar, numărul de inculpaţi, de arestaţi, de achitări şi de condamnări la CEDO.

Citește și: