Laura Cojocaru
658 vizualizări 11 iul 2019

Marius Balo, un bărbat din Cluj a plecat în China în 2010, unde s-a angajat ca expert străin în cadrul rupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing.

Mai târziu, românul a început să predea la Universitatea Renmin din Beijing.

În 2014 profesorul român a fost acuzat de fraudă contractuală, ulterior fiind arestat. Prejudiciul a fost de 80 de dolari.

Reprezentanţii legali ai profesorului au declarat că Marius Balo a primit 80 de dolari de la un chinez, fără să ştie că acesta este un infractor.

După ce a stat doi ani în arest preventiv, în condiţii grele, Marius Balo a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi de 13.600 de euro.  

Românul s-a declarat nevinovat şi în ultimii ani a cerut să fie mutat în România, pentru a-şi ispăşi pedeapsa în ţara lui.

Avocatul Eugen Iordăchescu, care îl reprezintă pe Marius Balo, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că instituţiile statului român – MAE, Ministerul Justiţiei, Preşedinţia României, l-au abandonat pe profesorul clujean şi nu au făcut demersuri pentru transferul acestuia în România.

„De mai bine de 5 ani, un profesor şi antreprenor din Cluj, Marius Balo, în vârstă de 38 de ani, este închis în condiţii inumane şi supus unor tratamente degradante într-o închisoare de maximă siguranţă din China. Statul român, prin MAE, Ministerul Justiţiei, Preşedinţia României, ignoră suferinţele acestuia şi refuză să răspundă cererilor acestuia, familiei sale şi avocaţilor. Între timp, cetăţeanul român este forţat să lucreze 12 ore pe zi doar pentru a-şi câştiga dreptul la cele două linguri de orez distribuite zilnic ca hrană în închisoare. Marius Balo a fost arestat în 28 martie 2014 pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală şi condamnat la 8 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 80 de dolari”, a declarat Iordăchescu.

 Ministrul Justiţiei a făcut un prim pas în cazul profesorului universitar român condamnat la închisoare în China. Potrivit unui comunicat de presă, în urma scrisorii trimise de reprezentanţii legali ai profesorului Marius Balo, Ana Birchall a luat legătura cu MAE pentru gestionarea eforturilor României în plan juridic şi în plan diplomatic în acest caz”.

„Ministerul Justiţiei depune toate eforturile privind obţinerea tuturor elementelor legale necesare care să permită declanşarea etapei judiciare a procedurii de transfer a cetăţeanului român, în contextul cooperării judiciare internaţionale.

Ministerul Justiţiei îi asigură pe reprezentanţii legali ai cetăţeanului român că va continua să întreprindă toate demersurile legale necesare, astfel încât situaţia domnului Marius Balo să fie cât mai grabnic soluţionată, cu respectarea deplină a drepturilor sale”, se arată într-un comunicat transmid de Ministerul Justiţiei.

Şi Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat la cazul profesorului universitar arestat în China:

„Ambasada României la Beijing şi Consulatul General al României la Shanghai au în atenţie cazul cetăţeanului român aflat în detenţie într-un penitenciar pe teritoriul Republicii Populare Chineze.

Încă din momentul semnalării cazului, cetăţeanul român a beneficiat constant de asistenţă consulară din partea reprezentanţilor oficiului consular şi ai misiunii diplomatice, fiind contactat cu regularitate şi vizitat în repetate rânduri. Totodată, reprezentanţele diplomatice au menţinut legătura atât cu membrii de familie ai cetăţeanului român, cât şi cu avocatul acestuia.

Din momentul înaintării de către cetăţeanul român a cererii de transfer în vederea executării restului de pedeapsă într-un penitenciar din România, oficiul consular şi misiunea diplomatică au colaborat în permanenţă cu autorităţile române şi chineze. Acestea au oferit întregul sprijin, în limita competenţelor legale, prin intermedierea contactului dintre Ministerele de Justiţie din cele două state.

În context, precizăm că misiunile diplomatice şi oficiile consulare în străinătate pot acorda asistenţă consulară de specialitate cetăţenilor doar în limita competenţelor legale şi cu stricta respectare a legislaţiei statului de reşedinţă.

Astfel, subliniem că misiunile diplomatice nu pot interveni într-o procedură judiciară, administrativă sau de altă natură, gestionată de autorităţile unui stat terţ.

Ambasada României la Beijing şi Consulatul General al României la Shanghai continuă monitorizarea cazului şi menţin în permanenţă contactul cu toate autorităţile implicate, cu reprezentanţii penitenciarului, cu cetăţeanul român şi membrii săi de familie şi acordă asistenţa consulară", se arată într-un comunicat al Ministerul de Externe.

 

Citește și: