Mădălina CHIŢU
Sorina Ionaşc
1500 vizualizări 27 sep 2014

Programul de fertilizare in vitro va fi reluat de la anul. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, în cadrul Congresului de infertilitate de la Bucureşti, eveniment la care a participat şi omologul său grec, Makis Voridis.

"În bugetul pentru anul 2015 vom prevedea bani şi pentru programul de fertilizare in vitro. Acesta putând fi reluat de la anul. Spre deosebire de programul pilot, care a fost întrerupt în anul 2013 şi în urma căruia s-au născut 197 de copii, de data aceasta vor fi introduse în programul de fertilizare in vitro doar clinicile cu cea mai mare rată de succes. Am vorbit deja cu comisia de specialitate de la minister şi se ocupă deja de acest lucru. Programul este foarte bun şi de aceea am decis reluarea lui", a menţionat Bănicioiu.

Întrebat ce nemulţumirile are legate de clinicile care au fost incluse în primul program de fertilizare in vitro, ministerul a răspuns: "Nu sunt nemulţumit. Vreau să reluăm programul şi aşa cum v-am spus am cerut specialiştilor de la minister să se ocupe de acest lucru. Vreau doar ca acele clinici să fie alese în funcţie de performanţe şi de rezultatele obţinute, iar banii să fie cheltuiţi mult mai eficient, pentru ca rezultatele să fie mult mai bune. În momentul de faţă discutăm ca statul să acopere doar procedura, dar, în funcţie şi de care va fi ponderea bugetară vom şi exact până unde putem acoperi. Noi credem că vom putea aloca chair mai mulţi bani în 2015, dar repet, totul depinde ponderea bugetară", a menţionat ministrul Sănătăţii.

În urmă cu jumătate de an ministerul Sănătăţii nu lua în calcul reluarea programului de fertilizare in vitro. La vremea respectivă gândul a scris o serie de articole în care a prezentat felul în care tratau autorităţile această problemă de sănătate, care afectează un cuplu din patru. "Un copil pe care nu ţi-l dă Dumnezeu este un bun pe care ţi-l doreşti" şi în consecinţă trebuie să plăteşti pentru el. Asta spunea la vremea respectivă deputata PSD Lucreţia Roşca, care nu era de acord ca statul să ajute financiar cuplurile afectate de infertilitate. Aici puteţi citi în întregime felul în care aborda Lucreţia Roşca această problemă de sănătate.

Declaraţia acestei deputate a stârnit revolta cuplurilor care suferă de infertilitate. gândul a publicat scrisoarea unei mame, care şi-a căpătat acest statut după şapte ani în care s-a luptat cu această boală. „Uitaţi-vă în ochii fiicei mele de două luni şi jumătate şi spuneţi-mi că nu a meritat să lupt şapte ani pentru această FIINŢĂ”, i-a adresat Nicoleta Cristea Brunel deputatei Lucreţia Roşca. Aici puteţi citi în întregime scrisoare deschisă, în care Nicoleta Burnel îşi prezintă experienţa personală şi în care î-a cerut deputatei să-şi reconsidere poziţia.

Şi Cseke Atiila, ministrul care a introdus pentru prima dată un program de fertilizare in vitro subvenţionat de stat, a reacţionat la acest fapt. Acesta îi cerea ministrului Sănătăţii de la vremea respectivă - Eugen Nicolăescu - să reia fertilizarea in vitro, subliniid faptul că România nu stă deloc bine la capitolul natalitate. „În prezent avem un spor natural negativ de natalitate. În România a fost înregistrat un spor natural pozitiv, după revoluţie, undeva în jurul anilor ’90. În 2009, datele cu privire la natalitate arătau că sportul natural era la -1,6. Infertilitatea este o problemă medicală recunoscută inclusiv de OMS. Statisticile acestei organizaţii arată că în prezent un cuplu din cinci se confruntă cu o problemă de fertilitate”, a menţionat Cseke.

Deputatul UDMR a mai spus că România este printre puţinele ţări din Europa în care statul nu ajută cuplurile care nu pot avea copii. „În Europa, singurele ţări unde nu a existat un prgram de fertilizare in vitro sunt Polonia, Irlanda şi Elveţia. Prin implementarea unui asemenea subprogram România intra şi ea în categoria ţărilor din Europa unde autorităţile se implicau într-o astfel de problemă”, a mai spus Cseke precizând că în alte ţări din Europa autorităţile subvenţionează atât procedura, cât şi tratamentul adecvat. Aici puteţi citi întreaga reacţie a fostului ministru al Sănătăţii.  

Primul program de fertilizare in vitro în România a fost demarat pe o perioadă de 15 luni, acesta începând în iulie 2011 şi sistat la începutul anului 2013. Datele Ministerului Sănătăţii arată că în primul program de fertilizare in vitro s-au înscris 1129 de persoane şi s-au născut peste 300 de copii, iar contribuţia statului a fost de 5,6 milioane de lei (1,3 milioane de euro). Ministerul Sănătăţii susţinut financiar o singură procedură de FIV, în două etape:

-4.920 lei după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară; recoltarea spermei şi procesarea acesteia; inseminarea ovocitelor;  transferul embrionar)

- 1.230 lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naştere.

 

Citește și: